Tulosta

Tutkimus:
PARASIITIT (KVAL)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
15.8.2023

2455 • F -Para-O

2456 • -Para-O

kudospalasta tai kudosnesteestä

Indikaatiot

Ulosteen parasiittien osoittaminen
– suolisto-oireet (erityisesti, jos anamneesissa ulkomaanmatka) tai eosinofilian selvittelyssä.

Parasiittien osoittaminen kudospalasta tai kudosnesteestä
– syvän parasiitti-infektion epäily esim. maksassa, aivoissa, limakalvossa, lihaksessa

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Pyydettäessä -Para-O, on ilmoitettava näytteen laatu, näytteenottokohta ja mahdollinen epäilty parasiitti.

Näyteastia

F -Para-O: tiivis kierrekorkillinen muovipurkki, jossa on 10% formaliiniliuos, 10 ml

   -Para-O: kudospala, kudosnestenäyte: 4 – 5 objektilasivalmistetta, joista kahdessa (2) käytetty EcoFix -kiinnikettä

Näyte

Ulostenäyte: 
Ripuliuloste: ulostetta kaadetaan formaliinipurkkiin suhteessa 1 osa ulostetta ja 1 osa formaliinia (1+1).
Kiinteä uloste: ulosteesta otetaan puutikulla noin peukalonpään kokoinen nokare, sekä ulosteen pinnalta että sisältä, suhteessa 1 osa ulostetta ja 5 osaa formaliinia (1+5). Näyte homogenisoidaan ravistelemalla purkkia voimakkaasti. Purkki suljetaan huolellisesti ja laitetaan muovipussiin. Mahdolliset ulkomaanmatkat ja oireet ilmoitetaan laboratorioon.

Kudospala-, kudosnestenäyte: 
 
Kudospalasta tulee tehdä näytteenottavassa yksikössä leimausnäytteet: pienestä kudospalasta (<3 mm) näyte tehdään hieromalla ja murskaamalla kudospala 4-5 objektilasille. Kahdelle objektilaseista lisätään EcoFix -kiinnitettä (2-3 pisaraa), johon näyte heti sekoitetaan. EcoFix -kiinnitettä saa tilattua laboratoriosta. Loput lasit ilmakuivataan heti ilman kiinnittämistä.
Isosta kudospalasta (> 3 mm) tehdään leimauslasit leikkaamalla palasta uusia tuoreita pintoja ja painelemalla näitä objektilaseille niin, että saadaan 4-5 lasia. Painelujälkien päälle lisätään kahdelle lasille EcoFix -kestokiinnitettä niin paljon, että painelujäljet peittyvät. Loput lasit ilmakuivataan. Mikäli kudospalaa jää jäljelle, se lähetetään keittosuolalla kostutettuna tiiviisti suljetussa astiassa alihankintalaboratorioon.  

Kudosnestenäyte: Nestemäistä näytettä sekoitetaan objektilaseille (4-5 kpl) suoraan kestokiinnitteeseen (EcoFix), 1-2 tippaa molempia. Osasta näytettä tehdään natiivilaseja 4-5 kpl, 1-2 tippaa näytettä lasille, ilman kiinnitettä. Lasit ilmakuivataan. Mikäli nestemäistä näytettä on hyvin runsaasti, sitä voidaan sekoittaa puolet EcoFix -kiinnitteeseen suoraan kiinnitepurkkiin 1:1 suhteessa ja puolet lähetetään ilman kiinnitettä laboratorioon tehdaspuhtaassa purkissa. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Ulostenäyte on sekoitettava (vellitettävä) heti tuoreeltaan 10 % formaliiniin, lähetetään huoneenlämpöisenä. Säilytys jääkaapissa ennen lähettämistä. Näyte ei saa jäätyä tai kuivua.

Laseille tehdyt näytteet säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä. Mahdollinen kudospala säilytetään jääkaapissa ja lähetetään huoneenlämmössä mahdollisimman pian tutkivaan laboratorioon.

HUOM! Duodenaalinäyte on toimitettava heti laboratorioon tutkittavaksi.

Menetelmä

Formaliini-etyyliasetaatti-konsentraatio. Mikroskopointi.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

Negatiivinen

Tulkinta

Löydöksen merkitys arvioidaan tapauskohtaisesti. Yksi negatiivinen näyte ei poissulje suolistoparasiittia. Näytteitä on otettava useita, sillä parasiittien munien ja kystien tuotto saattaa vaihdella päivästä toiseen.

Tällä tutkimuksella ei yleensä todeta Cryptosporidium- tai Cyclospora -infektiota. Niitä varten on ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval) (F -ParaNhO, 6375).