Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI, HIILIMONOKSIDI (häkä)

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
12.7.2023

1566 • B -Hb-CO

Johdanto

Dyshemoglobiineihin kuuluva karboksihemoglobiini eli hiilimonoksidi (häkä) sitoutuu hemoglobiiniin yli 200 kertaa voimakkaammin kuin happi, joten pienikin hengitysilman häkäpitoisuus saattaa syrjäyttää merkittävän osan hemoglobiiniin sitoutuneesta hapesta. Hiilimonoksidi voi myös kulkeutua soluihin aiheuttaen häiriöitä solumetaboliassa.

Indikaatiot

Häkämyrkytysepäily.

Näyteastia

Laskimoverinäyte: Li-hepariiniputki 4 ml, ei geeliä

Verikaasuruisku valtimo- ja laskimoverinäytteelle
 
Verikaasukapillaarit kapillaarinäytteille

Huom. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuja, on näyte otettava verikaasuruiskuun tai -kapillaariin.

Näyte

1 ml valtimo- tai laskimoverta. Kapillaarinäytteet otetaan kahteen verikaasukapillaariin, jotka suljetaan tulpilla molemmista päistä.

Laboratoriohenkilökunnan toimenkuvaan ei kuulu ruiskunäytteiden otto.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte B -Hb-CO -määritystä varten näyte säilyy analyysikelpoisena 24 tuntia huoneenlämmössä suljetussa putkessa. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuarvot, näyte on jäähdytettävä välittömästi +4 – +8 asteisella kylmägeelipakkauksella, jolloin myös säilytys ja lähetys kylmässä (EI SAA JÄÄTYÄ!).

Verikaasumäärityksiä sisältävä valtimo- ja laskimoverinäyte on analyysikelpoinen 1 tunnin ajan. Vastaava kapillaarinäyte analysoidaan viimeistään 2 tunnin kuluttua näytteenotosta.

Menetelmä

Spektrofotometrinen määritys verikaasuanalysaattorilla.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

alle 2.3 % (tupakoimattomat)

Tulkinta

Tupakoivilla B -Hb-CO voi olla korkeampi ad 6 %.

Taso yli 10 % merkitsee myrkytystilaa, jonka oireita ovat tyypillisesti päänsärky, hengenahdistus ja pahoinvointi. Vaikea myrkytys voi lisäksi aiheuttaa kouristelua, sekavuutta ja tajuttomuutta sekä olla potentiaalisesti letaali.

Virhelähteet

Syanidimyrkytyksen hoidossa käytettävä hydroksokobalamiini (Cyanokit) häiritsee määritystä ja tulos on virheellisen matala. Häiriövaikutuksen suuruus ja kesto riippuvat annetusta lääkeannoksesta.