Johdanto
Dyshemoglobiineihin kuuluva karboksihemoglobiini eli hiilimonoksidi (häkä) sitoutuu hemoglobiiniin yli 200 kertaa voimakkaammin kuin happi, joten pienikin hengitysilman häkäpitoisuus saattaa syrjäyttää merkittävän osan hemoglobiiniin sitoutuneesta hapesta. Hiilimonoksidi voi myös kulkeutua soluihin aiheuttaen häiriöitä solumetaboliassa.
Indikaatiot
Häkämyrkytysepäily.
Näyteastia
Laskimoverinäyte: Li-hepariiniputki 4 ml, ei geeliä
Verikaasuruisku valtimo- ja laskimoverinäytteelle
Verikaasukapillaarit kapillaarinäytteille
Huom. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuja, on näyte otettava verikaasuruiskuun tai -kapillaariin.
Näyte
1 ml valtimo- tai laskimoverta. Kapillaarinäytteet otetaan kahteen verikaasukapillaariin, jotka suljetaan tulpilla molemmista päistä.
Laboratoriohenkilökunnan toimenkuvaan ei kuulu ruiskunäytteiden otto.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte B -Hb-CO -määritystä varten näyte säilyy analyysikelpoisena 24 tuntia huoneenlämmössä suljetussa putkessa. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuarvot, näyte on jäähdytettävä välittömästi +4 – +8 asteisella kylmägeelipakkauksella, jolloin myös säilytys ja lähetys kylmässä (EI SAA JÄÄTYÄ!).
Verikaasumäärityksiä sisältävä valtimo- ja laskimoverinäyte on analyysikelpoinen 1 tunnin ajan. Vastaava kapillaarinäyte analysoidaan viimeistään 2 tunnin kuluttua näytteenotosta.
Menetelmä
Spektrofotometrinen määritys verikaasuanalysaattorilla.
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
alle 2.3 % (tupakoimattomat)
Tulkinta
Tupakoivilla B -Hb-CO voi olla korkeampi ad 6 %.
Taso yli 10 % merkitsee myrkytystilaa, jonka oireita ovat tyypillisesti päänsärky, hengenahdistus ja pahoinvointi. Vaikea myrkytys voi lisäksi aiheuttaa kouristelua, sekavuutta ja tajuttomuutta sekä olla potentiaalisesti letaali.
Virhelähteet
Syanidimyrkytyksen hoidossa käytettävä hydroksokobalamiini (Cyanokit) häiritsee määritystä ja tulos on virheellisen matala. Häiriövaikutuksen suuruus ja kesto riippuvat annetusta lääkeannoksesta.