Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI, HIILIMONOKSIDI (häkä)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.12.2021

1566 • B -Hb-CO

Johdanto

Hapen tavoin hiilimonoksidi (häkä) sitoutuu kovalenttisesti hemoglobiinimolekyyliin, samaan sitoutumiskohtaan kuin happi. Hiilimonoksidi sitoutuu hemoglobiiniin 200 kertaa voimakkaammin kuin happi, joten pienetkin hengitysilman häkäpitoisuudet saattaavat syrjäyttää merkittävän osan hemoglobiinin sitoutuneesta hapesta. Hiilimonoksidi voi myös kulkeutua soluihin aiheuttaen häiriöitä solumetaboliassa.

Indikaatiot

Häkämyrkytysepäily.

Näyteastia

Laskimoverinäyte: Li-hepariiniputki 4 ml, ei geeliä

Verikaasuruisku valtimo- ja laskimoverinäytteelle
 
Verikaasukapillaarit kapillaarinäytteille

Huom. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuja, on näyte otettava verikaasuruiskuun tai -kapillaariin.

Näyte

1 ml valtimo- tai laskimoverta. Kapillaarinäytteet otetaan kahteen verikaasukapillaariin, jotka suljetaan tulpilla molemmista päistä.

Laboratoriohenkilökunnan toimenkuvaan ei kuulu ruiskunäytteiden otto.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte B -Hb-CO -määritystä varten näyte säilyy analyysikelpoisena 24 tuntia huoneenlämmössä suljetussa putkessa. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuarvot, näyte on jäähdytettävä välittömästi +4 – +8 asteisella kylmägeelipakkauksella, jolloin myös säilytys ja lähetys kylmässä (EI SAA JÄÄTYÄ!).

Verikaasumäärityksiä sisältävä valtimo- ja laskimoverinäyte on analyysikelpoinen 1 tunnin ajan. Vastaava kapillaarinäyte analysoidaan viimeistään 2 tunnin kuluttua näytteenotosta.

Menetelmä

Spektrofotometrinen määritys verikaasuanalysaattorilla.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

B -Hb-CO (tupakoimattomat) alle 2.3 %

Virhelähteet

Syanidimyrkytyksen hoidossa käytettävä hydroksikobalamiini (Cyanokit) häiritsee hiilimonoksidimäärityksiä ja tulokset ovat virheellisen matalia. Häiriövaikutuksen suuruus ja kesto riippuvat annetusta lääkeannoksesta.