Tulosta

Tutkimus:
STERILOINTIKONTROLLI

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
14.6.2021

2698 • -Sterkon

Indikaatiot

Sterilaattorien biologinen kontrollointi. Suoritetaan päivittäisen kemiallisen kontrolloinnin (indikaattoriliuskat, -teipit ja -raidat sekä väri-indikaattoriputket) lisäksi. Sterilaattorien biologinen kontrollointi suoritetaan säännöllisin välein alla olevan ohjeen mukaan, mikäli laite toimii moitteettomasti ja kuormitus on normaali. Aina korjauksen ja huollon jälkeen suoritetaan sterilointikyvyn biologinen kontrollointi ennen välineiden sterilointia.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Mikrobiologian tutkimuspyyntö tai yleislähete.

Näyte

1. Höyryautoklaavi:
Proof Plus, Attest tai muu vastaava itiöampulli (sis. G. stearothermophilus-itiöitä), 1 – 3 kpl/hylly pakkausten sisällä. Suoritetaan kerran kolmessa kuukaudessa.

2. Etyleenioksidikaasu-uuni:
Proof Plus, Attest tai muu vastaava itiöampulli (sis. B. subtilis-itiöitä), 1 – 3 kpl/hylly pakkausten sisällä. Suoritetaan kerran viikossa.

3. Kuumailmasterilaattori:
Spordex-, Spordi- tai muu vastaava itiöliuska (sis. B. subtilis-itiöitä), 1 – 3 kpl/hylly pakkausten sisällä. Suoritetaan kahdesti vuodessa. Lisäksi tulee tarkkailla sterilointilämpötilaa kaapin sisälle laitettavan erillisen lämpömittarin avulla.

Sterilaattoriin laitettavien ampullien ja liuskojen lisäksi tarvitaan yksi kontrolli, jota ei laiteta sterilaattoriin.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteet toimitetaan mikrobiologian laboratorioon huoneenlämmössä.

Menetelmä

Itiöampulleja kasvatetaan 2 vrk + 55°C:ssa, itiöliuskoja 3 vrk + 35°C:ssa.

Tulos valmiina

Itiöampullit 2 vrk:n, itiöliuskat 3 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta

Tulkinta

Sterilaattori on käyttökelpoinen, kun tulos on negatiivinen. Positiivisessa tapauksessa vastataan G. stearothermophilus tai B. subtilis. Lisäksi huomautus siitä, että biologinen steriliteettikontrolli kasvaa.