Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI (ulosteesta)

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
29.2.2024

3813 • F -hHb-O

(OC-Sensor Pledia)

Johdanto

Ulosteessa ei normaalisti ole testillä havaittavia määriä verta. Testiä käytetään osoittamaan alemman maha-suolikanavan piilevää verenvuotoa esim. tulehdustiloissa tai paksusuolensyövän seulonnan yhteydessä. Testin herkkyys ei aina riitä osoittamaan ylemmän maha-suolikanavan verenvuotoa, sillä mahaneste denaturoi globiiniketjuja.

Potilaan esivalmistelu

Ei ruokavaliovaatimusta.

Näyteastia

OC-auto sampling bottle 3

Näyte

Näytteeksi lähetetään pieni määrä tuoretta ulostenäytettä. Näyte otetaan pyörittämällä näyteastian näytetikkua ulosteessa. Tikun päässä olevien urien tulee täyttyä, mutta näytettä ei saa ottaa sen enempää. Jos näytettä on liikaa, sitä ei aina voida analysoida.

Näytteenotto-ohje on myös potilasohjeessa, joka löytyy: Ohjekirja > Potilasohjeet > Ulosteen veri.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyteastiaan otettu ulostenäyte säilyy 14 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte ei saa jäätyä.

Menetelmä

Immunoturbidometria

Tulos valmiina

Arkipäivisin kahden päivän kuluessa.

Viiteväli

Normaalisti ulosteessa ei ole osoitettavaa verta.

Tulkinta

Menetelmän herkkyys on luokkaa 25 µg hemoglobiinia / g ulostetta. Vääriä negatiivisia tuloksia saadaan hemoglobiinin denaturaation takia ja niukasti vuotavissa syövissä (sensitiivisyys kolorektaalisairauden osoittamisessa oireisilla henkilöillä on noin 90 %, 95 % luottamusväli 87-92 % ja seulontaväestössä noin 69 %, 95 % luottamusväli 54-81 %).

Virhelähteet

Testin tekemistä ei suositella seuraavissa tapauksissa: kuukautiset, vuotavat peräpukamat, virtsatieinfektio, verenvuotoa aiheuttava ummetus. Testaus voidaan suorittaa kun em. syistä mainittua verenvuotoa ei enää esiinny.

Lisätiedot

Tutkimus on tarkoitettu ulosteen piilevän veren osoitukseen. Mikäli näyte on silminnähden veristä ei tätä tutkimusta tule käyttää.