Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI (ulosteesta)

Luokitus:
Hematologia

Käyttöönottopäivä:
2.5.2019

3813 • F -hHb-O

(Actim Fecal Blood)

Johdanto

Ulosteessa ei normaalisti ole testillä havaittavia määriä verta. Testiä käytetään osoittamaan alemman maha-suolikanavan piilevää verenvuotoa esim. tulehdustiloissa tai paksusuolensyövän seulonnan yhteydessä. Testin herkkyys ei aina riitä osoittamaan ylemmän maha-suolikanavan verenvuotoa, sillä mahaneste denaturoi globiiniketjuja.

Potilaan esivalmistelu

Ei ruokavaliovaatimusta.

Näyteastia

Actim Fecal Blood Test

Näyte

Näytteeksi lähetetään ulostesuspensiota joka tehdään mahdollisimman tuoreesta ulostenäytteestä (voidaan tarvittaessa säilyttää 3 vrk jääkaapissa). Suspensiota varten näyteastian näytetikkua pyöritetään ulostenäytteessä. Tikun päässä olevien urien tulee täyttyä, mutta näytettä ei saa ottaa sen enempää. Jos näytettä on liikaa, sitä ei aina voida analysoida.

Näytteenotto-ohje on myös potilasohjeessa, joka löytyy: Ohjekirja > Potilasohjeet > Ulosteen veri (ActimTM FecalBlood-testi).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Alkuperäistä ulostenäytettä voidaan säilyttää 3 vrk jääkaapissa. Ulostenäytteestä tehty suspensio säilyy 5 vrk jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Menetelmä

Immunokromatografia

Tulos valmiina

Arkipäivisin kahden päivän kuluessa.

Viiteväli

Normaalisti ulosteessa ei ole osoitettavaa verta.

Tulkinta

Menetelmän herkkyys on luokkaa 25 µg hemoglobiinia / g ulostetta. Vääriä negatiivisia tuloksia saadaan hemoglobiinin denaturaation takia ja niukasti vuotavissa syövissä (sensitiivisyys kolorektaalisairauden osoittamisessa on noin 55 %, 95% luottamusväli 44-65%).

Virhelähteet

Testin tekemistä ei suositella seuraavissa tapauksissa: kuukautiset, vuotavat peräpukamat, virtsatieinfektio, verenvuotoa aiheuttava ummetus. Testaus voidaan suorittaa kun em. syistä mainittua verenvuotoa ei enää esiinny.

Lisätiedot

Tutkimus on tarkoitettu ulosteen piilevän veren osoitukseen. Mikäli näyte on silminnähden veristä ei tätä tutkimusta tule käyttää.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
3813 | F -hHb-O Ei