Tulosta

Tutkimus:
PLASMODIUM, VASTA-AINEET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

2317 • S -PlasAb

2317 • S -PlasAb

Indikaatiot

Tuoreen tai aiemmin sairastetun malarian osoittaminen.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 – 0.5 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

alle 1.0 (absorbanssi-indeksi)

Tulkinta

Testi on luonteeltaan semikvantitatiivinen ja mittaa kokonaisvasta-aineita (IgG, IgM ja IgA) lajien P. falciparum ja P. vivax rekombinanttiantigeeneille. Malariaplasmodien antigeeniset rakenteet ristireagoivat, minkä vuoksi vasta -aineiden perusteella ei voi erotella eri malarialajien (P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae) aiheuttamia infektioita toisistaan, mutta toisaalta vasta-aineet mitä tahansa lajia kohtaan voivat tulla testissä esiin.

Negatiivinen tulos sulkee suurella todennäköisyydellä pois yli kaksi viikkoa aiemmin sairastetun tai kroonistuneen malarian. Positiivinen tulos viittaa joko ajankohtaiseen tai aiemmin sairastettuun malariaan. Vasta-aineet voivat jäädä kohonneelle tasolle useiksi vuosiksi infektion päättymisen jälkeen. Poikkeavista tuloksista annetaan lausunto, jolloin esitiedot (esim. oireiden tai malaria-alueella oleskelun ajankohta) ovat hyödyllisia tuloksia tulkittaessa.

Lisätiedot

Mikäli epäillään oireita aiheuttavaa akuuttia tai kroonista malaria-infektiota, on ensisijainen tutkimus ehdottomasti toistetusti otettu B-Plas-O (sively- ja paksupisaravalmisteet, pyyntönumero 2315), joita tulee ottaa useita kertoja kuumeen/oirejaksojen yhteydessä.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
2317 | S -PlasAb Ei
2317 | S -PlasAb Ei