Tulosta

Tutkimus:
HELICOBACTER PYLORI, VILJELY

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
20.9.2023

4117 • Ts-HepyVi

Johdanto

Gastriitti/maha- tai pohjukaissuolihaavapotilaiden tutkiminen. Viljely on yksi tapa osoittaa H. pylorin olemassaolo mahan limakalvolla. Muut tavat (esim. ulosteen antigeenitesti, vasta-ainetesti) ovat nykyään tavallisempia, eikä viljelyä tarvita kuin poikkeustapauksissa. Tällainen on esim. tilanne, jossa toteutetusta häätöhoidosta huolimatta H. pylori -positiivinen limakalvoleesio ei ole parantunut toivotulla tavalla ja on syytä tarkistaa H. pylorin herkkyys hoidossa käytettäville lääkkeille.

Indikaatiot

Helicobacter pylori -infektioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Portagerm pylori® -erityiskuljetusputki tai

E-Swab- kuljetusputki, jossa on nestemäistä säilytysainetta

Näyte

Gastroskopian yhteydessä mahalaukun limakalvolta (antrumista, corpuksesta ja bulbuksesta; patologiaa varten otettujen palojen vierestä) otetut biopsianäytteet kuljetetaan laboratorioon erityiskuljetusputkessa (Portagerm pylori®) tai nukkatikullisessa kuljetusputkessa, jossa on nestemäistä säilytysainetta (E-Swab tai vastaava).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteet tulee kuljettaa/ toimittaa laboratorioon ensi tilassa, sillä helikobakteerinäyte säilyy huonosti tutkimiskelpoisena. 
Lähetys kylmässä, vuorokauden sisällä näytteenotosta, alihankintalaboratorioon.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa

Viiteväli

Normaalisti negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen viljelytulos on merkki H. pylori -infektiosta mahan limakalvolla. Negatiivinen viljely ei poissulje H. pylorin yhteyttä potilaan oireisiin, sillä bakteerin kasvu on saattanut estyä esim. aikaisemman mikrobilääkityksen vuoksi tai biopsiakohdassa ei ole ollut bakteereita.
Vastauksesta ilmenee myös eristetyn kannan herkkyys metronidatsolille, klaritromysiinille, tetrasykliinille, amoksisilliinille ja levofloksasiinille.