Tulosta

Tutkimus:
TEOFYLLIINI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
26.5.2021

2733 • S -Teofy

Johdanto

Teofylliini on ksantiinijohdos, jota käytetään astman, kroonisen bronkiitin ja emfyseeman hoitoon. Seerumin huippupitoisuus saavutetaan valmisteesta riippuen 2 – 5 tunnissa suun kautta otetun lääkityksen jälkeen. Eliminaatio vaihtelee yksilöstä toiseen. Seerumissa puoliintumisaika on 7 – (8)9 h tupakoimattomilla aikuisilla, 4 – 5 h tupakoivilla aikuisilla, 3 – 5 h lapsilla ja 25 – 40 h vastasyntyneillä. Sydän- ja maksasairauksien, heikentyneen munuaisfunktion, akuutin keuhkoödeeman sekä joidenkin antibioottihoitojen ja alkoholismin yhteydessä puoliintumisaika on pidentynyt. Teofylliini sitoutuu 60 %:sti plasman proteiineihin. Aikuisilla lääke poistuu elimistöstä pääosin maksan kautta, keskosilla ja vastasyntyneillä munuaiseritys on puolestaan hallitsevammassa osassa (50 – 90 %).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa ja pakastettuna 2 kk, jolloin lähetys säilytyslämpötilan mukaisesti.

Menetelmä

Immunoturbidimetrinen

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Hoitopitoisuus 55 – 110 µmol/l

Virhelähteet

Voimakas lipemia (triglyseridipitoisuus yli 11 mmol/l) häiritsee määritystä ja laskee tulosta virheellisesti.

Aminofylliini ristireagoi huomattavasti käytettävän vasta-aineen kanssa. Toksisella tasolla teobromidi voi laskea tulosta virheellisesti.