Tulosta

Tutkimus:
C-REAKTIIVINEN PROTEIINI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
22.10.2021

4594 • P -CRP

Johdanto

C-reaktiivinen proteiini on maksassa syntetoituva akuutin faasin proteiini, jonka pitoisuus kohoaa interleukiinistimulaation vaikutuksesta nopeasti bakteeri-infektioiden, tulehdusten ja kudostuhon yhteydessä. CRP:n puoliintumisaika plasmassa on vain muutamia tunteja, joten sen pitoisuus myös laskee nopeasti tilanteen rauhoituttua.

Indikaatiot

CRP-määritystä käytetään tulehdusprosessin osoittamiseen ja hoidon tehokkuuden seurantaan. CRP on usein hyödyllinen akuutin bakteriellin infektion osoittamisessa, varsinkin kun komplisoitumattomissa virusinfektioissa CRP-tason nousu jää tavallisesti vähäiseksi.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Lähetys huoneenlämmössä. Eroteltu näyte säilyy viikon jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunoturbidimetrinen

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

alle 10 mg/l

Tulkinta

CRP-taso kohoaa muutamassa tunnissa tiloissa, joihin liittyy bakteeri-infektio, tulehdusreaktio tai solutuhoa. Siten se sopii hyvin esim. sepsiksen toteamiseen ja hoidon seurantaan. CRP on kohonnut myös mm. malignien tautien, sydäninfarktin akuutin vaiheen ja elinsiirtopotilaiden rejektion yhteydessä; CRP-nousun määrä korreloi sydäninfarktin kokoon. CRP on yleensä kohonnut nivelreumassa mutta normaali tai vain marginaalisesti kohonnut LED- ja dermatomyosiittipotilailla sekä ulseratiivisessa koliitissa.