Johdanto
Ketoosissa syntyvistä hapoista ß-hydroksibutyraatti (ß-hydroksivoihappo) on kvantitatiivisesti tärkein, jonka pitoisuusmääritystä käytetään diabeettisen ketoasidoosin hoidon alussa sekä eri rasvahappoaineenvaihdunnan geneettisten sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa.
Indikaatiot
Ketoosin ja aineenvaihduntasairauksien selvittely.
Näyteastia
Li-hepariiniputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. Plasma erotetaan mahdollisimman pian ja viimeistään tunnin sisällä näytteenotosta.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Erotettu plasma voidaan säilyttää ja lähettää jääkaappilämpötilassa, jos näyte analysoidaan saman työpäivän aikana. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Entsymaattinen määritys
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
Terveillä ruokailun jälkeen ja 2 – 6 tunnin paastossa alle 0.5 mmol/l, yön yli paastossa (8 – 12 h) usein yli 0.5 mmol/l.
Pitkässä paastokokeessa (20 – 24 h) normaalisti 1.0 – 5.0 mmol/l.
Tulkinta
Diabeettisessa ketoasidoosissa pitoisuudet ovat jopa yli 5 mmol/l. Rasvahappoaineenvaihdunnan geneettistä häiriötä epäiltäessä tulosta on tulkittava suhteessa vapaiden rasvahappojen ja glukoosin sekä mahdollisesti insuliinin pitoisuuksiin. Pitkässä paastossa ja hypoglykemiassa OHButyr/FFA -suhde on normaalisti yli 1.