Tulosta

Tutkimus:
HYDROKSIBUTYRAATTI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
3.10.2017

4854 • P -OHButyr

Johdanto

Ketoosissa syntyvistä hapoista ß-hydroksibutyraatti (ß-hydroksivoihappo) on kvantitatiivisesti tärkein, jonka pitoisuusmääritystä käytetään diabeettisen ketoasidoosin hoidon alussa sekä eri rasvahappoaineenvaihdunnan geneettisten sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa.

Indikaatiot

Ketoosin ja aineenvaihduntasairauksien selvittely.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. Plasma erotetaan mahdollisimman pian ja viimeistään tunnin sisällä näytteenotosta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Erotettu plasma voidaan säilyttää ja lähettää jääkaappilämpötilassa, jos näyte analysoidaan saman työpäivän aikana. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen määritys

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Terveillä ruokailun jälkeen ja 2 – 6 tunnin paastossa alle 0.5 mmol/l, yön yli paastossa (8 – 12 h) usein yli 0.5 mmol/l.

Pitkässä paastokokeessa (20 – 24 h) normaalisti 1.0 – 5.0 mmol/l.

Tulkinta

Diabeettisessa ketoasidoosissa pitoisuudet ovat jopa yli 5 mmol/l. Rasvahappoaineenvaihdunnan geneettistä häiriötä epäiltäessä tulosta on tulkittava suhteessa vapaiden rasvahappojen ja glukoosin sekä mahdollisesti insuliinin pitoisuuksiin. Pitkässä paastossa ja hypoglykemiassa OHButyr/FFA -suhde on normaalisti yli 1.