Tulosta

Tutkimus:
KALSITONIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
8.4.2021

2008 • fS-CT

Johdanto

Kalsitoniini on kilpirauhasen C-solujen tuottama peptidihormoni, joka säätelee yhdessä parathormonin ja D-vitamiinin kanssa kalsium- ja fosfaattiaineenvaihduntaa. Normaalisti seerumin kalsitoniinipitoisuus on matala, mutta hormonin tuotto lisääntyy ja perifeerisen veren pitoisuus nousee medullaarisen kilpirauhassyövän (MCT) yhteydessä.

Indikaatiot

Medullaarisen kilpirauhassyövän (MCT) ja familiaarisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN 2) diagnosointi ja hoidon seuranta. MCT-potilaiden sukulaisten tutkiminen piilevien tapausten löytämiseksi.

Potilaan esivalmistelu

10-14 tunnin paasto näytteenottoa edeltävästi.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml (ei geeliä), kylmänäytteenotto

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Kylmänäytteenotto. Huomioitava seerumin vaatima pidentynyt hyytymisaika, vähintään 60 min jääkaapissa. Seerumin erotus kylmäsentrifugoinnilla, näyte pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

Lapset  alle 6 kk alle 12 pmol/l 
  6 kk – 3 v alle 4.1.pmol/l
  3 – 17 v    alle 1.8 pmol/l
     
Naiset   alle 1.5 pmol/l
Miehet   alle 2.5 pmol/l

Tulkinta

Kalsitoniinin pitoisuus lisääntyy medullaarisen kilpirauhassyövän ja familiaarisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN 2) yhteydessä. Syövän alkuvaiheessa kalsitoniinipitoisuus voi olla normaali. Suurentuneita kalsitoniinipitoisuuksia esiintyy myös vastasyntyneillä, munuaisten vajaatoiminnassa, akuutissa pankreatiitissa, hyperparatyreoosissa sekä paraneoplastisena ilmiönä. Näissä tapauksissa pentagastriinikokeessa ei ole todettavissa medullaarista kilpirauhassyöpää vastaavaa kalsitoniinitason nousua.