Johdanto
Laktaatti on anaerobisen glukoosimetabolian lopputuote. Kohonneita laktaattipitoisuuksia tavataan voimakkaan lihasrasituksen jälkeen, hypoksiassa, metaboliahäiriöissä, myrkytyksissä sekä perinnöllisissä energia-aineenvaihdunnan sairauksissa.
Indikaatiot
Eri syistä johtuva laktaattiasidoosiepäily.
Potilaan esivalmistelu
Potilaan tulee olla levossa 30 min ennen näytteenottoa. Varmimmin oikea tulos saadaan kahden tunnin levon jälkeen paastonäytteestä. Näyte kuitenkin otetaan, vaikka potilas ei ole paastonnut.
Näyteastia
Fluoridioksalaattiputki 5/4 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. Suositellaan paastonäytettä, kylmänäytteenotto.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte toimitetaan kylmässä mahdollisimman pian laboratorioon, jossa näyte kylmäsentrifugoidaan ja siitä erotetaan plasma välittömästi. Näyte säilyy huoneenlämmössä 8 tuntia ja 2 viikkoa jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys säilytyslämpötilavaatimusten mukaisesti.
Menetelmä
Entsymaattinen
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
0.5 – 2.2 mmol/l
Tulkinta
Plasman laktaattipitoisuus nousee voimakkaassa lihasrasituksessa 10 – 20 -kertaiseksi lepotilaan verrattuna. Terveillä henkilöillä laktaattipitoisuus palaa rasituksen jälkeen lepotasolle muutamassa tunnissa. Plasman laktaattipitoisuus nousee myös nopeasti alkaneen, verenkierto- ja hengityselinten toimintahäiriön aiheuttaman hypoksian seurauksena. Kroonisessa hypoksiassa laktaattipitoisuudet eivät sanottavasti nouse. Diabeettisessa ketoasidoosissa syntyy ketoaineiden lisäksi usein myös runsaasti laktaattia. Alkoholin käyttö saattaa nostaa hieman plasman laktaattipitoisuutta samoin kuin salisylaatit ja metanolimyrkytys. Harvinaisia laktaattiasidoosin aiheuttajia ovat eräät maligniteetit ja aineenvaihduntasairaudet.
Virhelähteet
Metamitsoli (Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.