Johdanto
Virtaussytometrista immunofenotyypitystä käytetään mm. akuuttien leukemioiden ja kroonisten lymfoproliferatiivisten sairauksien diagnostiikassa ja jäännöstaudin seurannassa. Akuutissa leukemiassa tutkimus tehdään ensisijaisesti luuytimestä. Lymfosytoosien diagnoosivaiheen tyypitys voidaan tehdä myös verinäytteestä etenkin silloin, kun luuydinnäytteen otto ei muutoin ole tarpeen. Jäännöstaudin seurantaan soveltuvat vain luuydinnäytteet (joitakin lymfoomia voidaan seurata verestä).
Tutkimuksella voidaan etsiä mahdollista hematolymfaattista maligniteettia myös nesteistä (esim. likvor, BAL, pleuraneste) tai kudosnäytteistä (esim, imusolmuke, neulabiopsia).
Tiedustelut
Virtaussytometria, p. 03 311 76535
Kaikki käyttöpaikat: Näytteenotosta ja lähettämisestä on sovittava etukäteen hematologian laboratorion kanssa. Näytteet suositellaan otettavan maanantaista torstaihin. Perjantaina tai aattopäivinä aamulla virtaussytometrialaboratorioon tulleet näytteet ehditään tekemään. Kiireellisissä tapauksissa on suositeltavaa ottaa yhteys myös laboratoriohematologiin. Ks. myös kohta näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Lääkärin lähete joko suoraan ATK-järjestelmään tai paperilähetteenä. Kiinnitettävä huomio riittäviin esitietoihin.
Näyteastia
EDTA-putki 5/3 ml (luuydin, veri)
EDTA-putki 7/6 ml (BAL min. 5 ml, pleuraneste, askites, muu aspiraationeste)
Transfix-putki (likvor)
Bm-Kromos-putki (RPMI-elatusaineputki) neulabiopsiat ja kudospalat
Näyte
3 ml EDTA-verta, 1 – 2 ml luuydinaspiraattia (3 ml:n EDTA-putkeen).
Mikäli luuydinaspiraationäyte otetaan jäännöstautitutkimusta varten, se tulee ottaa ensimmäisenä näytteenä ko. pistokohdasta. Tällä järjestelyllä pyritään minimoimaan näytteen laimeneminen perifeerisellä verellä. Mikäli kyseessä on Alltogether-tutkimukseen kuuluva jäännöstautitutkimus, tehdään pyyntö Bm-A2GFc (23040) ja näytemäärä on tuolloin 5 ml.
Jos pintamerkkitutkimus pyydetään verestä, lähetetään mukana 2 kpl värjäämättömiä veren sivelyvalmisteita. FIMLAB:n ulkopuolelta pyydetään lähettämään luuydinaspiraationäytteen yhteydessä 2-3 kpl värjäämättömiä luuytimen puristevalmisteita.
Tuore kudospala elatusaineessa (RPMI, ns. kromosomiputki) tai keittosuolakääreessä (vain TAYS). Neulabiopsia aina elatusaineessa (RPMI, ns. kromosomioputki). Rintaimplanttilymfooma-epäilyssä (BIA-ALCL) suositeltava näyte on aspiraationeste, 5-10 ml EDTA-putkessa.
Likvor-näyte Transfix-putkeen (1-5 ml näytettä putkeen). Transfix-putkia voi tilata Fimlabin virtaussytometrialaboratoriosta.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Veri- tai luuydinnäyte tulee toimittaa laboratorioon huoneenlämmössä mahdollisimman nopeasti saman päivän aikana (mikäli potilaalla on todettu voimakas kylmäagglutiniiini, näyte lähetetään +37ºC lämpötilassa). Näyte säilyy korkeintaan seuraavaan päivään (veri, luuydin). Perjantaisin tai aattopäivinä näytteen tulee olla laboratoriossa aamupäivän aikana.
Kudosnäyte (esim. imusolmuke) lähetetään elatusaineessa. Tekopaikassa näyte säilytetään +4°C lähetyshetkeen asti. Näytteen kuljetus huoneenlämmössä. Näyte säilytetään +4°C analysointivaiheeseen asti. Säilyy elatusaineessa 3 vrk:tta.
Likvor-näyte säilytetään lähetyshetkeen asti jääkaapissa. Voidaan lähettää huoneenlämmössä laboratorioon. Näyte säilytetään +4°C analysointivaiheeseen asti. Säilyy 3 vrk:tta.
Menetelmä
Virtaussytometria
Tulos valmiina
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Pakottavissa tapauksissa tutkimus pyritään suorittamaan myös muina aikoina erikseen sovittaessa.
Tulkinta
Tutkimuksesta annetaan lausunto.