Tulosta

Tutkimus:
METHEMOGLOBIINI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
1.12.2021

2342 • B -Hb-Met

Johdanto

Methemoglobiini on hemoglobiinin muoto, jossa hemin tavallisesti kahden arvoinen rauta on hapettunut ferrimuotoon (Fe3+). Methemoglobiini ei sido happea eikä näin ollen voi osallistua hapen kuljetukseen. Veren methemoglobiinipitoisuus on kohonnut eräissä myrkytyksissä. Tunnetaan myös harvinainen geneettinen sairaus, jossa potilaalta puuttuu methemoglobiinireduktaasi-entsyymi, joka pelkistää hapettuneen hemin raudan ferromuotoon (Fe2+).

Indikaatiot

Myrkytysepäily.

Näyteastia

Laskimoverinäyte: Li-hepariiniputki 4 ml, ei geeliä

Verikaasuruisku valtimo- ja laskimoverinäytteelle
 
Verikaasukapillaarit kapillaarinäytteille

Huom. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuja, on näyte otettava verikaasuruiskuun tai -kapillaariin.

Näyte

1 ml valtimo- tai laskimoverta. Kapillaarinäytteet otetaan kahteen verikaasukapillaariin, jotka suljetaan tulpilla molemmista päistä.

Laboratoriohenkilökunnan toimenkuvaan ei kuulu ruiskunäytteiden otto.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte B -Hb-Met -määritystä varten säilyy analyysikelpoisena 24 tuntia huoneenlämmössä suljetussa putkessa. Mikäli samasta näytteestä määritetään myös verikaasuarvot, näyte on jäähdytettävä välittömästi +4 – +8 asteisella kylmägeelipakkauksella, jolloin myös säilytys ja lähetys kylmässä (EI SAA JÄÄTYÄ!).

Verikaasumäärityksiä sisältävä valtimo- ja laskimoverinäyte on analyysikelpoinen 1 tunnin ajan. Vastaava kapillaarinäyte analysoidaan viimeistään 2 tunnin kuluttua näytteenotosta.

Menetelmä

Spektrofotometrinen määritys verikaasuanalysaattorilla.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus.

Viiteväli

Alle 2 %