Tulosta

Tutkimus:
SIKLOSPORIINI A

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
10.3.2022

3606 • B -CyA

Johdanto

Siklosporiini A on syklinen peptidi, joka koostuu 11 aminohaposta. Se on voimakas immunosupressiivinen aine, jota käytetään mm. elinsiirtojen yhteydessä hylkimisreaktioiden estämiseen. Siklosporiini A:lla on useita metaboliitteja, mutta niiden farmakologinen vaikutus ei ole yhtä suuri kuin natiivin lääkemuodon.

Indikaatiot

Optimaalisen annostuksen löytäminen ja lääkkeen kumuloitumisen estäminen.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Huom. Mikäli kyseessä on päivystysluonteinen näyte esim. viikonloppuisin tai arkipyhinä, hoitoyksikön tulee ottaa yhteyttä laboratorioon p. 03 311 76539 ja sopia näytteen analysoinnista.

Potilaan esivalmistelu

Näyte otetaan tavallisesti aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml EDTA-verta. Lapsilta näytteen voi ottaa ihopistona, jolloin mikroputkeen tarvitaan vähintään 500 μl verta, mutta tämä riittää vain kertamääritykseen (hyytymiä ei saa olla).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 5 vrk huoneenlämmössä ja viikon jääkaapissa.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmä mittaa lähes yksinomaan muuttumatonta siklosporiini A:ta.

Tulos valmiina

Tehdään arkipäivisin ja erikseen sovittaessa viikonloppuisin.

Tulkinta

Kokoveren siklosporiinipitoisuuden tavoitetaso vaihtelee indikaatiosta ja hoidon vaiheesta riippuen alueella 50 – 500 μg/l (minimipitoisuus ennen seuraavaa annosta). Hoitava lääkäri määrittelee tavoitetason ja tulkitsee tuloksen, johon vaikuttavat käytetty lääkeannos, potilaan maksafunktio ja näytteenottoajankohta. Alin numeerisesti raportoitava CyA-pitoisuus on 30 μg/l. Viimeisin tieto suositeltavista hoitotasoista on saatavissa maan elinsiirtoja suorittavista keskuksista.