Tulosta

Tutkimus:
LRH-KOE

Luokitus:
Kemia, Potilastutkimukset

Käyttöönottopäivä:
23.12.2020

2263 • Pt-LRH-R

Johdanto

LRH on hypotalamuksen erittämä vapauttajahormoni, joka stimuloi hypofyysin FSH:n ja LH:n eritystä. Annettaessa potilaalle LRH:ta kohoavat seerumin FSH- ja etenkin LH-pitoisuudet. Kokeessa mitataan tavallisesti vastetta LH:n erityksessä, mutta haluttaessa mitataan myös FSH, mistä on pyynnössä mainittava erikseen. Lapsipotilaan näytteistä on aina pyydettävä myös FSH. Hypopituitarismiepäilyssä LRH-koe suoritetaan lapsipotilaalla yleensä osana aivolisäkehormonitutkimusta (ks. Pt-Hypo-RL) ja aikuispotilailla osana TRH-LRH-koetta (ks. Pt-TRH-LRH-R).

Indikaatiot

Hypogonadismi, lähinnä hypofyysi-gonadiakselin toiminnan selvittely. Ennenaikaisen puberteetin erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia jokaisella näytteenottokerralla. LH- ja FSH-määritykset tehdään samasta putkesta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Näyte säilyy geeliputkessa vuorokauden jääkaappilämpötilassa ja eroteltuna viikon, jolloin lähetys kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Aikuispotilas paastoaa edellisestä illasta klo 20 lähtien ja välttää liikkumista. Lapsipotilaan ei tarvitse paastota ja koe voidaan tehdä päivällä.

Koe aloitetaan ottamalla potilaasta 0-näytteet. Sen jälkeen ruiskutetaan aikuispotilaan suoneen 100 µg synteettistä LRH:ta (Relefact LH-RH). Lapsipotilaalle annetaan LRH:ta 3.5 µg/kg (maksimiannos 100 µg). Verinäytteet otetaan 20 min ja 60 min kuluttua.

Tulos valmiina

Yhden arkipäivän kuluessa kokeen päättymisestä.

Tulkinta

Aikuispotilaan LH kohoaa 20 min LRH:n ruiskuttamisesta keskimäärin viisinkertaiseksi perustasoon verrattuna. Aikuisilla LH-vaste on selvästi voimakkaampaa kuin FSH-erityksen lisääntyminen. LH- ja FSH-vaste on voimakkainta ovulaation aikana ja menopaussissa.

Lapsipotilaalla LH- ja FSH-vaste riippuvat iästä ja puberteettistatuksesta. Prepuberteettivaiheen LH- ja FSH-nousu on kokeessa matala (LH:n maksimivaste alle 5 U/l). Puberteetin käynnistyessä matalaan LH- ja FSH-perustasoon saadaan LRH-kokeessa selvä stimulaatiovaste. Tytöillä FSH kohoaa yleensä LH:n nousua enemmän. LRH-kokeella voidaan erottaa todellinen ennenaikaisesti käynnistynyt puberteetti erillisestä telarkesta tai adrenarkesta tai kasvaimesta aiheutuneesta ennenaikaisesta puberteetista.

Hypogonadotrooppisissa tiloissa saadaan vaihtelevia LH- ja FSH-tuloksia, eikä erottaminen normaalista aina onnistu.