Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI (plasmasta)

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
10.12.2018

1554 • P -Hb

Johdanto

Punasolujen hajoamisessa vapautuva hemoglobiini sitoutuu normaalisti haptoglobiiniin ja häviää verenkierrosta. Massiivisessa hemolyysissä haptoglobiinin sitomiskyky ylittyy ja plasmassa esiintyy vapaata hemoglobiinia.

Tiedustelut

Eritelaboratorio 03 311 76132

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään intravaskulaarisen hemolyysin diagnostiikassa.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/2ml

Näyte

EDTA putki tulee sentrifugoidaan välittömästi, 1 tunnin kuluessa, näytteenoton jälkeen. Näyteputkesta erotettu plasma sentrifugoidaan vielä uudelleen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytettä ei saa lähettää kokoverenä. Erotettu plasmanäyte säilyy jääkaappilämpötilassa kaksi vuorokautta. Plasmanäyte toimitetaan Fimlabin keskuslaboratorioon kylmälähetyksenä. Pitempää säilytystä varten näyte pakastetaan -20°C.

Menetelmä

Spektrofotometria.

Tulos valmiina

3-4 päivän kuluessa. Tutkimus voidaan erikseen pyydettäessä tehdä kiireellisenä arkipäivisin klo 8-15.

Viiteväli

P -Hb 10 – 50 mg/l

Tulkinta

Plasman hemoglobiini lisääntyy intravaskulaarisen hemolyysin yhteydessä, esim. hemolyyttisissä anemioissa, verensiirtokomplikaatioissa, keinoläppien ja ekstrakorporaalisen verenkierron yhteydessä. Fyysinen rasitus lisää plasman hemoglobiinipitoisuutta.

Lisätiedot

Tuloksia arvioitaessa on syytä pitää mielessä myös näytteenotosta mahdollisesti johtuva hemolyysi, minkä takia tämä tutkimus ei ole erityisen luotettava in vivo hemolyysin osoittaja.