Johdanto
Punasolujen hajoamisessa vapautuva hemoglobiini sitoutuu normaalisti haptoglobiiniin ja häviää verenkierrosta. Massiivisessa hemolyysissä haptoglobiinin sitomiskyky ylittyy ja plasmassa esiintyy vapaata hemoglobiinia. P-Hb-tutkimuksella osoitetaan ainoastaan plasmassa vapaana olevaa hemoglobiinia, eikä se sovellu veren kokonaishemoglobiinipitoisuuden ja hapenkuljetuskapasiteetin arviointiin. Veren kokonaishemoglobiinipitoisuuden tutkimiseen käytetään tutkimusta B-PVK (2474).
Tiedustelut
Eritelaboratorio 03 311 76132
Indikaatiot
Tutkimusta käytetään intravaskulaarisen hemolyysin diagnostiikassa.
Näyteastia
EDTA-putki (K2) 5/2ml
Näyte
EDTA putki tulee sentrifugoidaan välittömästi, 1 tunnin kuluessa, näytteenoton jälkeen. Näyteputkesta erotettu plasma sentrifugoidaan vielä uudelleen.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näytettä ei saa lähettää kokoverenä. Erotettu plasmanäyte säilyy jääkaappilämpötilassa kaksi vuorokautta. Plasmanäyte toimitetaan Fimlabin keskuslaboratorioon kylmälähetyksenä. Pitempää säilytystä varten näyte pakastetaan -20°C.
Menetelmä
Spektrofotometria.
Tulos valmiina
3-4 päivän kuluessa. Tutkimus voidaan erikseen pyydettäessä tehdä kiireellisenä arkipäivisin klo 8-15.
Viiteväli
P -Hb 10 – 50 mg/l
Tulkinta
Plasman hemoglobiini lisääntyy intravaskulaarisen hemolyysin yhteydessä, esim. hemolyyttisissä anemioissa, verensiirtokomplikaatioissa, keinoläppien ja ekstrakorporeaalisen verenkierron yhteydessä. Fyysinen rasitus lisää plasman hemoglobiinipitoisuutta.
Huom! Punasolut ovat herkkiä myös näytteenoton ja -käsittelyn yhteydessä tapahtuvalle hajoamiselle, mistä aiheutuu plasman hemoglobiinipitoisuuden nousua. P-Hb-tutkimuksella ei siis voida erotella, onko plasmasta mitattava hemoglobiini peräisin elimistön sisällä vai näytteenoton- ja käsittelyn yhteydessä tapahtuneesta punasolujen hajoamisesta.
Lisätiedot
Tuloksia arvioitaessa on syytä pitää mielessä myös näytteenotosta mahdollisesti johtuva hemolyysi, minkä takia tämä tutkimus ei ole erityisen luotettava in vivo hemolyysin osoittaja (katso myös kohta Tulkinta).