Tulosta

Tutkimus:
TYREOTROPIINI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
30.1.2019

4831 • P -TSH

Johdanto

Aivolisäkkeen etulohkosta erittyvä tyreotropiini (TSH) lisää kilpirauhashormonien synteesiä ja eritystä. Hypotalamuksesta erittyvä, tyreotropiinia vapauttava hormoni (TRH) lisää puolestaan TSH:n eritystä. Kilpirauhashormonien, TSH:n ja TRH:n välillä toimii negatiivinen palautejärjestelmä, joka säätelee kilpirauhashormonien eritystä.

Indikaatiot

Hypotyreoosin ja hypertyreoosin diagnostiikka. Kilpirauhassyöpäpotilaiden tyroksiinihoidon seuranta.

Potilaan esivalmistelu

TSH:n vuorokausivaihtelun takia näyte tulisi mieluiten ottaa klo 8-10 välillä. Tyroksiinihoidon aikana näyte suositetaan otettavaksi aamulla ennen lääkkeen nauttimista.
Huom. Jos edeltäviin lääkepistoksiin liittyen on pyydetty samalle ajankohdalle sekä 4831 P -TSH että 2828 S -Tygl, näytteet otetaan kilpirauhaslääkityksestä riippumatta.

Suuriannoksisen (yli 5 mg/vrk) biotiinilisän käyttö tulee tauottaa vähintään 8 tuntia ennen näytteenottoa virheellisen matalien tulosten välttämiseksi.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti perille vuorokauden kuluessa. Erotettu näyte säilyy jääkaapissa enintään viikon, lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

vastasyntyneet 0.70 – 15.2 mU/l
6 pv – 3 kk 0.72 – 11.0 mU/l
4 – 12 kk 0.73 – 8.4 mU/l
yli 1 v – 6 v 0.70 – 6.0 mU/l
7 – 11 v 0.60 – 4.8 mU/l
12 – 20 v 0.51 – 4.3 mU/l
     
aikuiset, yli 20 v   0.27 – 4.2  mU/l

Tulkinta

TSH-erityksen vuorokausivaihtelusta johtuen arvot laskevat päivän aikana ja pitoisuus klo 14 on keskimäärin 35 % alhaisempi kuin aamunäytteessä. Raskauden viimeisinä viikkoina TSH-taso saattaa kohota. Primaarissa hypotyreoosissa TSH-pitoisuus kohoaa, usein jo taudin subkliinisessä vaiheessa. Sentraalisessa hypotyreoosissa samoin kuin hypertyreoosissa pitoisuudet ovat matalat tai alle määritysmenetelmän herkkyysrajan.

Virhelähteet

Heterofiiliset vasta-aineet voivat häiritä määritystä.

Biotiini voi aiheuttaa virheellisen matalan tuloksen. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (yli 5 mg/vrk), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.

Lisätiedot

Nykytiedon mukaan TSH:n pitoisuusvaihtelu aamupäivän aikana on rajallista. Ellei pyytävä yksikkö ole ohjannut potilasta tulemaan näytteenottoon klo 8-10 välillä, näyte voidaan ottaa klo 12 saakka huomautuskoodilla ”Näyte otettu poikkeavaan kellonaikaan”. Lääkehoidon seurantaan pyydetyt TSH-määritykset otetaan normaalisti klo 8-10 välillä, vaikka potilas ei muistaisi lääkärin antamaa ohjeistusta.