Tulosta

Tutkimus:
TYREOTROPIINI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
14.12.2021

4831 • P -TSH

4831 • P -TSH

Johdanto

Aivolisäkkeen etulohkosta erittyvä tyreotropiini (TSH) lisää kilpirauhashormonien synteesiä ja eritystä. Hypotalamuksesta erittyvä, tyreotropiinia vapauttava hormoni (TRH) lisää puolestaan TSH:n eritystä. Kilpirauhashormonien, TSH:n ja TRH:n välillä toimii negatiivinen palautejärjestelmä, joka säätelee kilpirauhashormonien eritystä.

Indikaatiot

Hypotyreoosin ja hypertyreoosin diagnostiikka. Kilpirauhassyöpäpotilaiden tyroksiinihoidon seuranta.

Potilaan esivalmistelu

Näyte tulisi ottaa klo 7 – 14 välillä ja lääkehoidon aikana ennen seuraavaa lääkeannosta ellei hoitoyksikkö ole lääkityksen suhteen ohjeistanut muuta käytäntöä. TSH:n vuorokausivaihtelun ja tulosten vertailukelpoisuuden vuoksi voi olla perusteltua, että seurantanäytteet otetaan yksilökohtaisesti mahdollisimman samaan kellonaikaan.

Huom. Jos edeltäviin lääkepistoksiin liittyen on pyydetty samalle ajankohdalle sekä 4831 P -TSH että 2828 S -Tygl, näytteet otetaan kilpirauhaslääkityksestä riippumatta.

Suuriannoksisen (yli 5 mg/vrk) biotiinilisän käyttö tulee tauottaa vähintään 8 tuntia ennen näytteenottoa virheellisen matalien tulosten välttämiseksi.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti perille analysoivaan laboratorioon vuorokauden kuluessa. Eroteltu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa viikon, minkä sisällä alle vuorokauden kestävä lähetys huoneenlämmössä ja muutoin kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

0 – 6 pv 0.70 – 20.0 mU/l
7 pv – 3 kk 0.72 – 12.7 mU/l
4 – 12 kk 0.73 – 8.9 mU/l
yli 1 v – 6 v      0.69 – 5.9 mU/l
7 – 11 v 0.60 – 4.7 mU/l
12 – 20 v 0.51 – 4.2 mU/l
yli 20 v 0.27 – 4.2 mU/l

Huom. Viitevälit perustuvat aamunäytteisiin ja iltapäivällä pitoisuus voi olla yksilökohtaisesti vaihdellen keskimäärin 35 % matalampi.

Tulkinta

Vuorokausivaihtelusta johtuen P -TSH laskee iltapäivää kohden ollen korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla. Raskauden viimeisinä viikkoina TSH saattaa kohota. Primaarissa hypotyreoosissa TSH kohoaa, usein jo taudin subkliinisessä vaiheessa. Sentraalisessa hypotyreoosissa samoin kuin hypertyreoosissa pitoisuudet ovat matalat tai alle määritysmenetelmän herkkyysrajan.

P -TSH muuttuu hitaasti. Lääkityksen säädön jälkeen kuluu 4 – 6(8) viikkoa ennen kuin uusi tasapaino on saavutettu, mikä tulee huomioida seurannassa.

Virhelähteet

Heterofiiliset vasta-aineet voivat häiritä määritystä.

Biotiini voi aiheuttaa virheellisen matalan tuloksen. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (yli 5 mg/vrk), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä annoksesta.

Lisätiedot

Mikäli näyte on perustellun syyn sanelemana otettava klo 7 – 14 ulkopuolella, lisätään poikkeamahuomautus ”Näyte otettu poikkeavaan kellonaikaan”.