Johdanto
Aminoasidemian (aminohapon normaalia korkeampi pitoisuus veressä) tutkiminen ei ole seulontaluonteinen koe, vaan toisen vaiheen tutkimus, jos vuorokausivirtsan aminohappopitoisuuksien jälkeen kysymyksenasettelu on epäselvä tai jos tutkimuksen indikaatio on jokin muu kuin aminohappojen aineenvaihduntahäiriön selvittäminen. Aminoasidemiaa esiintyy paitsi geneettisissä taudeissa myös hankittuna maksanekroosin tai infektioiden yhteydessä. Lisäksi mm. keskosuuteen liittyy tyrosinemiaa ja hyperfenyylialaninemiaa.
Indikaatiot
Aminohappoaineenvaihdunnan sairauksien tarkempi tutkiminen. Ravitsemuksen selvitys malabsorptioissa tai munuaissairauksissa.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Tutkimusta pyydettäessä vastataan pakollisiin lisäkysymyksiin: lähettävän lääkärin nimi ja puhelinnumero, kliiniset esitiedot, lääkitys, ravintovalmisteet, äidinmaitokorvikkeet ja potilaan paino.
Potilaan esivalmistelu
Ateria muuttaa plasman aminohappopitoisuuksia, minkä vuoksi verinäyte suositellaan otettavaksi yöpaaston tai vähintään 4 tunnin ravinnotta olon jälkeen. Vauvoilla ateriavälin mittainen paasto on riittävä.
Näyteastia
fP-Aminoh: näyte otetaan esijäähdytettyyn Li-hepariiniputkeen (geelitön) 5/3 ml, lapsilla riittää vastaava mikroputki 800 μl. Näyte toimitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen laboratorioon jäissä ja esikäsittelyn pitää tapahtua ½ tunnin sisään.
Li-Aminoh: esijäähdytetty tehdaspuhdas putki. Näyte toimitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen laboratorioon jäissä ja esikäsittelyn pitää tapahtua ½ tunnin sisään.
Näyte
fP-Aminoh: 1 ml (minimimäärä on 0.5 ml) Li-hepariiniplasmaa. Näyte ei saa olla hemolyyttinen. Näyte kylmäsentrifugoidaan ½ tunnin sisään näytteenotosta ja plasma pakastetaan.
Li-Aminoh: 1 ml (minimimäärä on 0.4 ml) selkäydinnestettä. Näyte kylmäsentrifugoidaan ½ tunnin sisään näytteenotosta ja likvor pakastetaan.
Ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Kvantitatiivinen määritys aminohappoanalysaattorilla, jossa ioninvaihtoon perustuva nestekromatografia, ninhydriinivärjäys ja fotometrinen detektio.
Tulos valmiina
Noin kolmen viikon kuluessa.
Tulkinta
Vastauksena annetaan aminohappojen pitoisuudet viiteväleineen ja lausunto. Tutkimuksessa tulevat aina erikseen pyytämättä analysoiduiksi myös erikoisaminohapot alloisoleusiini (vaahterasiirappitaudin diagnostiikka) ja argininosukkinaatti (ASA-urian diagnostiikka).
Tutkimuksessa analysoidut aminohapot (µmol/l): fosfoseriini, tauriini, fosfoetanoliamiini, asparagiinihappo, treoniini, seriini, asparagiini, glutamiinihappo, glutamiini, sarkosiini, alfa-aminoadipiinihappo, glysiini, alaniini, sitrulliini, alfa-aminovoihappo, valiini, kystiini, sakkaropiini, metioniini, alloisoleusiini, kystationi, isoleusiini, leusiini, argininosukkinaatti (ASA), tyrosiini, beeta-alaniini, fenyylialaniini, beeta-aminoisovoihappo, gamma-aminovoihappo, etanoliamiini, hydroksilysiini, ornitiini, lysiini, 1-metyylihistidiini, histidiini, tryptofaani, 3-metyylihistidiini, anseriini, karnosiini, arginiini, hydroksiproliini, proliini.
Potilaan ravinto ja lääkitys vaikuttavat tulosten tulkintaan, minkä vuoksi on oleellista mainita lähetteessä kyseiset esitiedot.