Tulosta

Tutkimus:
AMYLAASI, HAIMAPERÄINEN

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
18.11.2021

4590 • P -AmylP

Johdanto

Veren amylaasiaktiivisuus koostuu kahdesta amylaasityypistä, joista ns. P-isoamylaasi muodostuu vain haimassa ja ns. S-isoamylaasi lähinnä sylkirauhasessa.

Indikaatiot

Epäselvä akuutti vatsakipu. Akuutti haimatulehdus.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml plasmaa, lapset vähintään 0.2 ml.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Sylkiperäisen amylaasin inhiboiminen ja jäljelle jääneen haimaperäisen amylaasin määritys fotometrisellä IFCC:n suosituksen mukaisella menetelmällä.

Tulos valmiina

Neljän arkipäivän kuluessa näytteen saapumisesta alihankintalaboratorioon.

Viiteväli

13 – 53 U/l

Tulkinta

Määrityksessä mitataan käytännössä spesifisesti haimaperäistä amylaasia, sillä näytteen sylkirauhasperäisestä amylaasista inhiboidaan spesifisillä vasta-aineilla yli 98 %. Plasman haimaperäinen amylaasi (P -AmylP) nousee akuutissa pankreatiitissa, kroonisen pankreatiitin akuuteissa vaiheissa, haimakystan tai -vaurion johdosta. Pankreastiehyen äkillinen tukkeutuminen (sappikivet, tuumori, opiaattien käyttö) nostaa myös amylaasi-arvoa. Haima-amylaasi voi nousta myös eräissä akuuteissa vatsan tiloissa, joissa ei ole primaarista haima-affisiota kuten perforoitunut ventrikkeli- tai duodenaaliulkus, gastriitti, ileus tai peritoniitti. Lievä nousu voi esiintyä munuaisinsuffisienssissa ja kohtalainen tai selväkin nousu makroamylasemiassa. Makroamylasemiaa esiintyy n. 5 %:lla potilaista, joiden amylaasiaktiivisuus on koholla.

Lisätiedot

Vanhat viitearvot 18.11.2021 asti

0 – 8 kk alle 20 U/l
9 – 12 kk alle 25 U/l
13 – 18 kk alle 32 U/l
19 – 35 kk alle 38 U/l
3 – 4 v alle 48 U/l
5 – 17 v alle 54 U/l
Aikuiset, alkaen 18 v  alle 65 U/l

 Viitevälimuutoksen 26.1.2021 yhteydessä menetelmän tulostaso muuttui jäljitettäväksi kansainväliseen vertailumateriaaliin IRMM/IFCC-456.