Tulosta

Tutkimus:
GLUKAGONI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
29.6.2016

4975 • P -Glkg

Johdanto

Glukagoni on haiman alfasoluista erittyvä peptidihormoni, jonka vaikutuksesta maksan glykogeenia pilkkoutuu ja verenkiertoon vapautuu glukoosia. Glukagonin eritystä stimuloivat mm. ravinnon aminohapot ja se toimii insuliinin vastavaikuttajana verensokeripitoisuuden säätelyssä. Glukagonooma on harvinainen haimakasvain, jolle ominaisia liiallisen glukagonituotannon ilmentymiä ovat ihomuutokset, diabetes, anemia ja laihtuminen.

Indikaatiot

Glukagonimääritystä käytetään lähinnä glukagonooman diagnostiikassa potilailla, joilla on diabetes ja tyypilliset ihomuutokset.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuksesta sovittava etukäteen laboratorion kanssa.

Potilaan esivalmistelu

Suositellaan 10-14 tunnin paastoa ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Aprotiniiniputki 6 ml, esijäähdytetty 

Näyte

1 ml plasmaa.

Kylmänäytteenotto. Näyteputki kylmennetään jäävesihauteessa näytteenottoa edeltävästi. Putki asetetaan jäihin näytteenoton jälkeen. Kylmäsentrifugoidaan ja plasma erotellaan mahdollisimman nopeasti tavalliseen erotteluputkeen. Näyte pakastetaan heti.

Ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys pakastimessa vähintään 12 tuntia ennen lähetystä Tampereen keskuslaboratorioon. Mikäli näytteessä havaitaan hemolyysiä tai näyte sulaa matkan aikana, näytettä ei voida analysoida. Alihankintalaboratorioon pakastelähetys hiilihappojäissä.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA)

Tulos valmiina

Noin kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 209 ng/l 

Tulkinta

Glukagonipitoisuudet voivat suurentua diabeteksen, haimatulehduksen, palovammojen ja sydäninfarktin yhteydessä. Määritystä voi käyttää myös yhdistettynä endokrinologian toimintakokeisiin.

Virhelähteet

Lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä.