Johdanto
Puutiaisaivotulehdus (punkkienkefaliitti, Kumlingen tauti) on punkkien levittämä virustauti, jota esiintyy etenkin Ahvenanmaan ja Turun saaristossa (endeemisiä alueita on myös muualla rannikkoseudulla sekä Kaakkois-Suomessa) lähinnä heinä-lokakuun välisenä aikana. Kaksivaiheisen taudin ensivaiheessa ilmenee kuumetta ja epämääräisiä infektio-oireita. Puutiaisaivokuume ilmenee 2-21 vrk kuluttua yhdelle kolmasosalle infektoituneista. Tauti diagnosoidaan serologisesti. Neurologisten oireiden ilmaantuessa seerumissa on aina todettavissa sekä IgM- että IgG-luokan vasta-aineita virukselle. Vasta-aineita todetaan usein myös selkäydinnesteestä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on saatavilla rokotus.
Indikaatiot
Puutiaisenkefaliitin (Kumlingen taudin) epäily: Meningiitti/enkefaliitti touko-lokakuun välisenä aikana erityisesti endeemisella alueella (mm. Ahvenanmaa, Turun ja Kokkolan saaristo, isosaari, Kotka, Kaakkois-Suomi). Tartunnan voi saada myös ulkomailta.
Näyteastia
seeruminäyte: seerumigeeliputki 5/4 ml
selkäydinnestenäyte (likvori): tehdaspuhdas muoviputki 3-10 ml
Näyte
1 ml seerumia, 1 ml likvoria
Likvoria ei suositella näytteeksi yksinään.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Säilytys jääkaapissa max 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Entsyymi-immunologinen (EIA).
Tulos valmiina
Noin viikon kuluessa
Tulkinta
Seerumista IgG-vasta-aineiden määrä yksikköinä, IgM-vasta-aineet kvalitatiivisesti (positiivinen / negatiivinen) + lausunto.
Positiivinen IgG-vasta-ainelöydös osoittaa testattavan joskus sairastaneen puutiaisaivotulehduksen tai saaneen
rokotuksen. Positiivinen sekä IgG- että IgM-vasta-ainelöydös on osoitus tuoreesta puutiaisaivotulehduksesta.
Likvorista vastataan vain IgM vasta-aineet.
Myös rokoteimmuniteetti näkyy testissä. Tavallisesti kuitenkin vasta kolmen rokotuksen (täydellisen rokotussarjan) jälkeen vasta-ainetasot nousevat merkitsevästi.
Ahvenanmaalla 5-9 %:lla väestöstä on TBEV-vasta-aineita. Sairastetun puutiaisaivokuumeen jälkeen HI-kokonaisvasta-ainetaso säilyy läpi elämän.
Virhelähteet
Positiivista vasta-ainetulosta arvioitaessa tulee ottaa huomioon mahdollinen ristireaktio muiden flavivirusten kanssa (mm. Dengue, West Nile kuume, Japanin enkefaliitti).