Tulosta

Tutkimus:
ENDOMYSIUM, VASTA-AINEET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
18.6.2021

4390 • S -EMAbA

4391 • S -EMAbG

vain IgA puutospotilailla

Indikaatiot

Keliakia- ja dermatitis herpetiformis -epäily.  Ensivaiheen tutkimus keliakiaepäilyssä on kuitenkin  kudostransglutaminaasivasta-aineiden määritys ( 1885 S-tTGAbA). 
Seerumin endomysiumvasta-ainetestit  mittaavat eri menetelmällä samoja kudostransglutaminaasivasta-aineita kuin seerumin IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetestit. Molempien testien samanaikainen määrittäminen lisää diagnoosin tarkkuutta ja herkkyyttä 

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa, voidaan lähettää huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa

Viiteväli

S- EMAbA: Negatiivinen: ALLE 10 titteri

S- EMAbG: Negatiivinen: ALLE 10 titteri

Tulkinta

IgA-luokan endomysiumvasta-aine on aina merkki gluteenin indusoimasta limakalvovauriosta. Kaikki positiiviset löydökset ovat merkitseviä. Vasta-aineet normalisoituvat gluteenittoman dieettihoidon aikana.

IgA luokan endomysium vasta-aineita todetaan yli 90%:lla tuoreista keliakiapotilaista ja 90 %:lla dermatitis herpetiformis potilaista, joilla on suolen limakalvon vaurioita

Keliakiadiagnoosia ei voida tehdä pelkästään yhden vasta-ainetestin (joko transglutaminaasi- tai endomysiumvasta-ainetestituloksen) perusteella tai muiden kuin transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineiden tulosten perusteella. 

Virhelähteet

Jos potilaalla on IgA-puutos (S -IgA < 0.05 g/l) ja seulonta on tehty anti-IgA -seerumilla, voi negatiivinen tulos olla virheellinen. Tällöin tulee pyytää vasta-ainetutkimus IgG luokassa (EMAAbG). 
Hemolyysi häiritsee tuloksen tulkintaa.

Lisätiedot

Kirjallisuus: Keliakian Käypä hoito -suositus, Julkaistu: 18.12.2018