Tulosta

Tutkimus:
IHO, VASTA-AINEET

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
28.5.2021

20032 • S -IhoAb

sisältää osatutkimukset S -IhotAb ja S -IhovAb

Indikaatiot

Ihon rakkulatautien diagnostiikka (pemfigus vulgaris, pemfigoidi, dermatitis herpetiformis, erythema multiforme) ja hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys enintään 3 vrk jääkaapissa, voidaan lähettää huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen: Titteri alle 10
Positiivinen:   Titteri 10 – 640

Tulkinta

Pemfigoidissa yli 90 %:lla potilaista on epiteelin tyvikalvon kanssa reagoiva vasta-aine. Samanlaisia vasta-aineita tavataan joskus herpes gestationista ja diskoidia lupus erythematosusta sairastavilla potilailla. Pemfigus-ryhmän taudeissa yli 90 %:lla potilaista on epiteelin väliaineen kanssa reagoiva vasta-aine, jonka titteri korreloi taudin aktiviteettiin. Samanlainen vasta-aine voidaan joskus ohimenevästi tavata palovammapotilailla, penisilliniyliherkkyysreaktioissa ja ihon sieni-infektioissa. Näissä titterit ovat kuitenkin matalat. Muissa rakkulataudeissa ei yleensä esiinny ko. ihovasta-aineita.
IF-menetelmä ei pysty erottamaan spesifisiä antigeenisia komponentteja ((BP230, BP180, desmoglein III/I, laminiini5, kollageeni VII jne.)vastaan syntyneitä vasta-aineita toisistaan, mutta soveltuu rakkulatautien diagnostiikan seulontatutkimukseksi sekä täydentämään spesifisiä autovasta-aineita mittaavien testien antamia tuloksia.