Tulosta

Tutkimus:
PROGESTERONI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
5.9.2023

2502 • S -PROG

Johdanto

Progesteroni on steroidihormoni, jonka pääasiallinen tuotanto tapahtuu naisilla keltarauhasessa sekä raskauden aikana istukassa. Pieniä määriä progesteronia muodostuu myös lisämunuaisissa ja miehillä kiveksissä.

Indikaatiot

Ovulaation osoittaminen normaalikierron aikana ja stimulaatiohoitojen yhteydessä. Keltarauhasen toiminnan arviointi ja keltarauhasvajaatoiminnan osoittaminen.

Potilaan esivalmistelu

Biotiini tai B7-vitamiini voi häiritä immunologista menetelmää. Potilaan tulee lopettaa biotiinia tai B7-vitamiinia sisältävien tuotteiden ja monivitamiinivalmisteiden käyttö vähintään 1 päivä ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy enintään 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Samana päivänä näytteen saavuttua analysoivaan laboratorioon.

Viiteväli

naiset    follikkelivaihe  ≤ 2.8  nmol/l 
  ovulaatiovaihe 0.4 – 38 nmol/l
  luteaalivaihe 5.8 – 76 nmol/l
  postmenopaussi alle 0.4 nmol/l
       
  1. raskauskolmannes  35 – 141 nmol/l
  2. raskauskolmannes 81 – 264 nmol/l
  3. raskauskolmannes 187 – 681 nmol/l
       
miehet   alle 0.5 nmol/l

Tulkinta

Kuukautiskierron alkuvaiheessa progesteronipitoisuus on alhainen. Pitoisuus kohoaa ovulaation aikana ja on korkeimmillaan luteaalivaiheen puolivälissä. Suurin osa naisten progesteronista muodostuu keltarauhasessa kuukautiskierron luteaalivaiheen aikana. Kierron lopussa keltarauhasen surkastuessa progesteronin pitoisuus laskee. Hedelmöittymisen tapahtuessa keltarauhasen progesteronisynteesi jatkuu useita viikkoja ja samanaikaisesti istukka alkaa tuottaa suuria määriä progesteronia.

Ovulaation toteamiseksi oikea näytteenottoajankohta on kierron päivien 18-24 välillä. Ovulaatio on tapahtunut, mikäli luteaalivaiheessa mitattu progesteronipitoisuus on yli 15 nmol/l. Keltarauhasen tarkempaa toimintaa tutkittaessa on syytä ottaa kolme peräkkäistä näytettä 4-10 päivää ennen kuukautisia. Kun näiden kolmen näytteen pitoisuus on yhteenlaskettuna yli 50 nmol/l, se viittaa tyydyttävään keltarauhastoimintaan. Miehillä kivekset ja lisämunuaiset tuottavat vähäisiä määriä progesteronia.