Tulosta

Tutkimus:
KREATIINIKINAASI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
4.4.2018

4517 • P -CK

Johdanto

Kreatiinikinaasi on entsyymi, joka katalysoi reaktion KrtiinP + ADP -> Krtiin + ATP ja auttaa siten lihaksen ATP:n saantia kreatiinifosfaatista. Valtaosa siitä on poikkijuovaisissa lihaksissa ja sydänlihaksessa, lisäksi sitä on jonkin verran mm. aivokudoksessa, munuaisessa ja sileissä lihaksissa. Kreatiinikinaasi muodostuu kolmesta isoentsyymistä (jotka puolestaan rakentuvat kahdesta alayksiköstä, M (muscle) ja B (brain)). Luurankolihaksessa yli 95 % on CK-MM-isoentsyymejä ja alle 5 % CK-MB-isoentsyymejä. Sydämen CK:sta enemmistö on CK-MM-isoentsyymejä, mutta CK-MB:n osuus on 20 – 40 %. Aivoissa ja kilpirauhasessa yli 90 % kreatiinikinaasista on CK-BB-isoentsyymejä. Sydäninfarktille on tyypillistä MB-isoentsyymin osuuden nousu plasmassa, jota seurataan tutkimuksella 4525 P -CK-MBm.

Indikaatiot

Lihastautien diagnostiikka.

Näyteastia

Litiumhepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se on perillä analysoivassa laboratoriossa samana päivänä. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 7 vrk ja kuukauden pakastettuna.

Menetelmä

Kineettinen fotometria, IFCC:n suosituksen mukainen määritys.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

naiset   35 – 210 U/l
miehet   18 – 49 v  50 – 400 U/l
miehet ≥ 50 v 40 – 280 U/l

Tulkinta

Kokonais-CK:n nousua tavataan lihastaudeissa, kuten lihasdystrofiassa ja myosiitissa sekä lihastraumojen ja leikkausten yhteydessä, kovan fyysisen rasituksen jälkeen sekä alkoholin käytön seurauksena. Aktiivisuus nousee myös mm. keuhkoemboliassa, rytmin siirron yhteydessä, hypotyreoosissa, subaraknoidaalivuodossa, halvausten, aivotuumoreiden, meningiitin, enkefaliitin, akuutin psykoosin ja kouristusten yhteydessä sekä epilepsiassa.