Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTIT, VASTA-AINEET (KVAL)

Luokitus:
Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
22.1.2020

3487 • B -TromAbO

Tutkimukseen kuuluu

Johdanto

Immunologisella mekanismilla syntyvä trombosytopenia (ITP) diagnosoidaan sulkemalla pois muut mahdolliset trombosytopeniaa aiheuttavat tilat. ITP-diagnoosia tukee trombosyyttien pinnalla todettu autovasta-ainelöydös, jolla on glykoproteiinispesifitettiä. Tällöin on ITP kirjallisuuden mukaan hyvin todennäköinen (>90 %). negatiivinen tulos ei kuitenkaan täysin poissulje ITP:n mahdollisuutta. Primaarinen ITP erotetaan sekundaarisesta ITP:sta sulkemalla pois sairaudet ja lääkitys, joiden tiedetään liittyvän ITP. 

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe  8 – 18

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Autoimmuunitrombosytopenian selvittely.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimus pyydetään ensisijaisesti sähköisesti ja toissijaisesti Trombosyyttitutkimus-lähetteellä. Fimlabin asiantuntijat voivat tehdä lisätutkimuksia ja vaihtaa tutkimuksen sopivammaksi, mikäli pyytäjä ei sitä erikseen kiellä. Sopivien jatkotutkimusten valitsemiseksi ja osuvan lausunnon saamiseksi on tärkeää vastata huolellisesti tutkimuksiin liittyviin kysymyksiin.

Näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ennen klo 9 ja näytteiden tulee olla perillä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa tiistaina ja torstaina klo 9 mennessä. Muista päivistä tulee sopia erikseen (veloitetaan näytteenkäsittelymaksu). Näytteitä ei voi ottaa ennen arkipyhiä.

Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä hoitoyksikkö ilmoittaa tutkimuksen tilaamisesta viimeistään edellisenä päivänä Tampereella Lähteviin näytteisiin, p. 03 311 76487 ja Hämeenlinnassa numeroon p.  03 629 2256.

 

Potilaan esivalmistelu

Näytteitä voi ottaa maanantaisin ja keskiviikkoisin (ei arkipyhiä edeltävinä päivinä) ja näytteen tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Näyteastia

Aikuiset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 4 tai EDTA-putki (K2) 10/10 ml x 3

Lapset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 2 tai EDTA-putki (K2) 10/10 ml x 2 (vastasyntyneet EDTA-putki 5/2 ml x 1)

Näyte

1 ml seerumia ja 3×10 ml tai 4×7 ml EDTA-verta

Lapsilta miniminäytemäärä on 1 ml seerumia ja 15 ml (vastasyntyneiltä 2 ml) EDTA-verta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä (17-24 °C). Kylmänä vuodenaikana näytteet tulee pakata niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteiden tulee olla laboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä eli tiistaina ja torstaina klo 9 mennessä. Näytteitä ei oteta vastaan arkipyhinä.

Osoite:

Fimlab

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio

Vernissakatu 1

01300 Vantaa

Menetelmä

Glykoproteiinispesifinen ELISA

Tulos valmiina

Kolmessa viikossa

Tulkinta

Lausunto

Virhelähteet

Pseudotrombosytopenia (putkitrombopenia) tulee olla suljettu pois tutkimusta pyydettäessä. Jos potilaan trombosyyttipitoisuus on näytteenottopäivänä alle 10 – 15 x 109/l, trombosyyttien eristäminen tutkimusta varten ei todennäköisesti onnistu.