Tulosta

Tutkimus:
TRIGLYSERIDIT
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
3.2.2022

4568 • fP-Trigly

4530 • P -Trigly

6390 • Se-Trigly

4568 • fP-Trigly

4530 • P -Trigly

6390 • Se-Trigly

Johdanto

Triglyseridit (triasyyliglyserolit) ovat seerumissa lipoproteiineihin kiinnittyneinä. Aterian jälkeen triglyseridejä on runsaasti kylomikronifraktiossa. Maksan syntetisoima triglyseridi sijaitsee VLDL (very low density lipoprotein) -fraktiossa. Plasman maitomaisuus johtuu jomman kumman fraktion vahvasta lisääntymisestä.

Indikaatiot

fP-Trigly ja P -Trigly: Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Se-Trigly: Imunestetiehytvaurioiden ja -tukosten selvittely.

Potilaan esivalmistelu

fP-Trigly: 10 – 14 tunnin paasto.

Näyteastia

fP-Trigly ja P -Trigly: Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Se-Trigly: geelitön Li-hepariiniputki tai tehdaspuhdas muoviputki

Näyte

fP-Trigly ja P -Trigly: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Se-Trigly: 1 ml (vähintään 0.5 ml) eritettä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

fP-Trigly ja P -Trigly: Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Se-Trigly: Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa ainakin 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tulos valmiina

Tehdään päivittäin.

Viiteväli

fP-Trigly: tavoitetaso alle 1.7 mmol/l

P -Trigly: tavoitetaso alle 2.0 mmol/l. Ateriointi nostaa triglyseridipitoisuutta noin 0.3 mmol/l, kun P -Trigly on alle 5 mmol/l. Jos pitoisuus on suurempi kuin 4.5 mmol/l, suositellaan paastoarvon määrittämistä.

Se-Trigly: Ei viitteellistä raja-arvoa, tulos suhteutetaan plasman triglyseridipitoisuuteen.

Tulkinta

fP-Trigly ja P -Trigly: Käypä hoito -suositus Dyslipidemiat.

Dyslipidemialla tarkoitetaan tilaa, jossa todetaan suurentunut veren LDL-kolesterolipitoisuus (yli 3.0 mmol/l), koholla oleva triglyseridipitoisuus (yli 1.7 mmol/l), pieni HDL-kolesterolipitoisuus (miehillä alle 1,0 mmol/l, naisilla alle 1,2 mmol/l) tai näiden yhdistelmä. Yksittäistä kolesterolimittausta tarkempi sepelvaltimotaudin vaaraa ennustava mittari on kokonaiskolesterolin suhde HDL-kolesteroliin, jonka tulisi olla korkeintaan 4. Tarkastelussa käytetään myös LDL-kolesterolin ja HDL-kolesterolin välistä suhdetta sekä non-HDL -kolesterolipitoisuutta (= kokonaiskolesteroli – HDL). Lisäksi samanaikaisesti koholla oleva triglyseridipitoisuus ja kohtalaisesti koholla oleva (5 – 6.5 mmol/l) kokonaiskolesterolipitoisuus aiheuttavat yhdessä huomattavasti lisääntyneen sepelvaltimotaudin vaaran verrattuna tilaan, jossa ainoastaan kokonaiskolesteroli on koholla.

Korkeita plasmapitoisuuksia todetaan seuraavissa tiloissa: perinnölliset lipidiaineenvaihdunnan sairaudet, diabetes mellitus, virushepatiitti, alkoholismi, maksakirroosi, ekstrahepaattinen sappitieobstruktio, akuutti ja krooninen pankreatiitti, krooninen munuaissairaus, essentielli hypertensio, krooninen iskeeminen sydänsairaus, aivoinfarkti, hypotyreoosi, kihti, raskaus, talassemia major, Downin syndrooma, respiratory distress -syndrooma (RDS), anoreksia ja idiopaattinen hyperkalsemia.

Mikäli ravinnossa on viimeisen viikon aikana ollut runsaasti hiilihydraatteja, voivat triglyseridit kohota. Runsas tilapäinenkin alkoholin käyttö kohottaa triglyseridejä noin viikon ajaksi.

Alhaisia tasoja tavataan aliravitsemuksen, malabsorption sekä beetalipoproteiinien puutoksen yhteydessä, kroonisessa obstruktiivisessa keuhkosairaudessa, aivoinfarktissa, hypertyreoosissa ja hyperparatyreoosissa.

Se-Trigly: Imunestetiehytvaurioiden ja -tukosten seurauksena tapahtunut maitiaisnesteen vuoto voidaan tunnistaa dreenieritteestä tehdyllä triglyseridimäärityksellä, jolloin dreenieritteen plasmaa suurempi pitoisuus viittaa chylus-kontaminaatioon. Kylothoraxepäilyssä käytettävälle pleuranesteen triglyseriditutkimukselle on oma pyyntönumero 2771 Pf-Trigly.

Virhelähteet

fP-Trigly ja P -Trigly: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
4568 | fP-Trigly Kanta-Hämeen keskuslaboratorio, Hämeenlinna
Keski-Suomen keskuslaboratorio, Jyväskylä
Pirkanmaan keskuslaboratorio, Tampere FM4
Päijät-Hämeen keskuslaboratorio, Lahti
Kyllä
4530 | P -Trigly Kanta-Hämeen keskuslaboratorio, Hämeenlinna
Keski-Suomen keskuslaboratorio, Jyväskylä
Pirkanmaan keskuslaboratorio, Tampere FM4
Päijät-Hämeen keskuslaboratorio, Lahti
Kyllä
6390 | Se-Trigly Ei
4568 | fP-Trigly Ei
4530 | P -Trigly Ei
6390 | Se-Trigly Ei