Johdanto
Triglyseridit (triasyyliglyserolit) ovat seerumissa lipoproteiineihin kiinnittyneinä. Aterian jälkeen triglyseridejä on runsaasti kylomikronifraktiossa. Maksan syntetisoima triglyseridi sijaitsee VLDL (very low density lipoprotein) -fraktiossa. Plasman maitomaisuus johtuu jomman kumman fraktion vahvasta lisääntymisestä.
Indikaatiot
fP-Trigly ja P -Trigly: Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.
Se-Trigly: Imunestetiehytvaurioiden ja -tukosten selvittely.
Potilaan esivalmistelu
fP-Trigly: 10 – 14 tunnin paasto
Näyteastia
fP-Trigly ja P -Trigly: Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Se-Trigly: geelitön Li-hepariiniputki tai tehdaspuhdas muoviputki
Näyte
fP-Trigly ja P -Trigly: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Se-Trigly: 1 ml (vähintään 0.5 ml) eritettä.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
fP-Trigly ja P -Trigly: Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Se-Trigly: Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa ainakin 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Entsymaattinen
Tekotiheys
Päivittäin
Tulos valmiina
Vuorokauden kuluessa.
Viiteväli
fP-Trigly: tavoitetaso alle 1.7 mmol/l
P -Trigly: tavoitetaso alle 2.0 mmol/l. Ateriointi nostaa triglyseridipitoisuutta noin 0.3 mmol/l, kun P -Trigly on alle 5 mmol/l. Jos pitoisuus on suurempi kuin 4.5 mmol/l, suositellaan paastoarvon määrittämistä.
Se-Trigly: Ei viitteellistä raja-arvoa, tulos suhteutetaan plasman triglyseridipitoisuuteen.
Tulkinta
Käypä hoito -suositus Dyslipidemiat (2022).
Dyslipidemialla tarkoitetaan tilaa, jossa todetaan suurentunut veren LDL-kolesterolipitoisuus (yli 3.0 mmol/l), koholla oleva triglyseridipitoisuus (yli 1.7 mmol/l), pieni HDL-kolesterolipitoisuus (miehillä alle 1,0 mmol/l, naisilla alle 1,2 mmol/l) tai näiden yhdistelmä. Dyslipidemian diagnoosin tulee perustua ainakin kahteen eri päivinä otettuun plasmanäytteeseen, joista määritetään kokonaiskolesteroli-, HDL-kolesteroli-, LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus. Muita päteviä valtimotaudin riskin indikaattoreita ovat laskennallinen ei-HDL-kolesterolipitoisuus (= kokonaiskolesteroli – HDL, tavoitearvo 0,8 mmol/l suurempi kuin vastaava LDL-kolesterolipitoisuuden arvo), apolipoproteiinimääritykset (apoB, apoA1 ja niiden suhde apoB/apoA1) sekä lipoproteiini (a).
Korkeita plasman triglyseridipitoisuuksia todetaan seuraavissa tiloissa: perinnölliset lipidiaineenvaihdunnan sairaudet, diabetes mellitus, virushepatiitti, alkoholismi, maksakirroosi, ekstrahepaattinen sappitieobstruktio, akuutti ja krooninen pankreatiitti, krooninen munuaissairaus, essentielli hypertensio, krooninen iskeeminen sydänsairaus, aivoinfarkti, hypotyreoosi, kihti, raskaus, talassemia major, Downin syndrooma, respiratory distress -syndrooma (RDS), anoreksia ja idiopaattinen hyperkalsemia.
Mikäli ravinnossa on viimeisen viikon aikana ollut runsaasti hiilihydraatteja, voivat triglyseridit kohota. Runsas tilapäinenkin alkoholin käyttö kohottaa triglyseridejä noin viikon ajaksi.
Alhaisia tasoja tavataan aliravitsemuksen, malabsorption sekä beetalipoproteiinien puutoksen yhteydessä, kroonisessa obstruktiivisessa keuhkosairaudessa, aivoinfarktissa, hypertyreoosissa ja hyperparatyreoosissa.
Se-Trigly: Imunestetiehytvaurioiden ja -tukosten seurauksena tapahtunut maitiaisnesteen vuoto voidaan tunnistaa dreenieritteestä tehdyllä triglyseridimäärityksellä, jolloin dreenieritteen plasmaa suurempi pitoisuus viittaa chylus-kontaminaatioon. Kylothoraxepäilyssä käytettävälle pleuranesteen triglyseriditutkimukselle on oma pyyntönumero 2771 Pf-Trigly.
Virhelähteet
fP-Trigly ja P -Trigly: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.