Tulosta

Tutkimus:
PROSTATASPESIFINEN ANTIGEENI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
21.3.2023

4869 • P -PSA

Prostataspesifinen antigeeni, kokonaispitoisuus
Plasmanäytettä koskeva pyyntö tehdään aina numerolla 4869 P -PSA

4900 • P -PSA-V

Prostataspesifinen antigeeni, vapaa

4868 • P -PSA-SUH

Prostataspesifinen antigeeni, vapaa, osuus

Johdanto

Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on eturauhasen epiteelisolujen tuottama glykoproteiini. PSA-määritystä käytetään eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa. Plasmassa PSA esiintyy vapaana ja kompleksoituneena entsyymi-inhibiittorien, pääasiassa alfa1-antikymotrypsiinin (ACT) kanssa. PSA on prostataspesifinen, mutta ei prostatasyöpäspesifinen. Pitoisuus kohoaa myös eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa ja prostatiitissa.

PSA-ACT-kompleksin osuus kokonais-PSA:sta on keskimäärin suurempi syöpäpotilailla kuin liikakasvupotilailla. Vapaan PSA:n määritys ja PSA-suhteen laskeminen parantavat määrityksen käytettävyyttä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhassyövän erotusdiagnostiikassa, jos kokonais-PSA on ≤ 10 µg/l.

Indikaatiot

Eturauhassyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Potilaan esivalmistelu

Eturauhasbiopsian tai kirurgisen toimenpiteen jälkeen näyte on suositeltavaa ottaa vasta kahden viikon kuluttua.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Mikäli näytettä ei saada toimitettua analysoitavaksi saman työpäivän aikana, plasma erotetaan geelin päältä. Näyte säilyy vuorokauden huoneenlämmössä ja 3 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

Ikä P -PSA
< 50 v      alle 2.5 µg/l
50 – 59 v alle 3.5 µg/l
60 – 69 v alle 4.5 µg/l
≥ 70 v alle 6.5 µg/l

Tulkinta

13.12.2022 julkaistun eturauhassyövän Käypä hoito -suosituksen mukaisesti syöpäriskiä arvioitaessa kokonais-PSA on selvästi tärkeämpi ja pelkästään pieni vapaan PSA:n osuus ei ole aihe lisätutkimuksiin, jos kokonais-PSA on normaali. P -PSA-V mitataan ja vapaan PSA:n prosentuaalinen osuus P -PSA-SUH lasketaan näytteistä, joissa kokonais-PSA on välillä 2.0 – 10.0 µg/l. Vapaan PSA:n osuudella ei ole kliinistä käyttöä eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa, jos kokonais-PSA on yli 10 µg/l. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua sairastavilla potilailla vapaan PSA:n osuus on keskimäärin suurempi. Eturauhassyövän todennäköisyys on suurentunut, jos P -PSA-SUH on alle 15 %.

Eturauhassyövän seurannassa kokonais-PSA alenee voimakkaasti, jos kasvain reagoi hormonihoitoon. Remissiovaiheessa pitoisuus on matala ja nousee taudin edetessä.

Virhelähteet

Eturauhasbiopsia ja kystoskopia voivat selvästi nostaa PSA-pitoisuutta.