Tulosta

Tutkimus:
BACILLUS ANTHRACIS, VILJELY

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
20.4.2018

8802 • -AnthrVi

Indikaatiot

Kliininen epäily Bacillus anthraciksen aiheuttamasta infektiosta tai epäily altistumisesta Bacillus anthracis -itiöille erityisesti bioterrorismin tai biologisen sodankäynnin yhteydessä.

Näyteastia

Kaikissa anthrax-epäily -tapauksissa näytteen lähettäjää pyydetään ottamaan etukäteen erikseen yhteyttä laboratorioon. Tällöin arvioidaan myös, onko syytä suorittaa lisäksi erillinen laboratoriossa pystytettynä olevan tutkimus, anthrax-peräisen nukleiinihapon osoittaminen, ja annetaan ohjeet näytteen ottamiseksi tätä tutkimusta varten.

Näyte

Näyte voi olla infektiokohdasta riippuen esim. pinnallinen märkänäyte ihoinfektiosta, eritettä nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta (steriiliin vanutikkuun otettu näyte geelikujetusputkessa), ysköstä tai imulimanäyte, mahalaukun huuhtelunestettä, likvoria, biopsia imusolmukkeesta, ulostetta tai veriviljelynäyte.

Nenäeritenäytteitä anthrax-itiöiden toteamiseksi voidaan ottaa henkilöiltä, joiden on syytä epäillä altistuneen B. anthracis -itiöille inhalaatioteitse.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys + 4°C, lähetys huoneenlämmössä.

Kaikkiin näytteisiin ja lähetteisiin tulee selkeästi merkitä Anthrax-epäily (tai pernaruttoepäily).

Menetelmä

Viljely yleis- ja erikoiselatuaineilla.

Tulos valmiina

Noin viikon kuluttua

Tulkinta

Positiivinen löydös kliinisestä näytteestä on diagnostinen. Positiivinen löydös nenäeritteestä vahvistaa altistumisen B. anthracis -itiöille.