Johdanto
Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa. Tutkimusta käytetään mm. haimafibroosin, keliakian ja maksakirroosin yhteydessä sekä vitamiinivalmisteiden käytön arvioinnissa.
Indikaatiot
Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. A-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittely.
Potilaan esivalmistelu
12 tunnin paasto ennen näytteenottoa.
Näyteastia
Seerumiputki 5 ml
Näyte
1 ml paastoseerumia. Lapsipotilaalta miniminäytemäärä on 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy jääkaapissa valolta suojattuna 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Nestekromatografia (HPLC)
Tulos valmiina
Noin viikon kuluessa.
Viiteväli
1 – 6 v | 0.7 – 1.5 μmol/l |
7 – 12 v | 0.9 – 1.7 μmol/l |
13 – 19 v | 0.9 – 2.5 μmol/l |
yli 19 v | 0.7 – 4.2 μmol/l |
Tulkinta
Alentuneita arvoja esiintyy rasvojen malabsorptiossa.