Tulosta

Tutkimus:
A-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
5.10.2023

1113 • fS-A-Vit

Johdanto

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa. Tutkimusta käytetään mm. haimafibroosin, keliakian ja maksakirroosin yhteydessä sekä vitamiinivalmisteiden käytön arvioinnissa.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800 

Indikaatiot

Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. A-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittely.

Potilaan esivalmistelu

10 – 14 tunnin paasto ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.3 ml) paastoseerumia. Näyte on suojattava valolta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaapissa valolta suojattuna 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Viiteväli

1 – 6 v   0.7 – 1.5 μmol/l 
7 – 12 v 0.9 – 1.7 μmol/l
13 – 19 v    0.9 – 2.5 μmol/l
yli 19 v 0.7 – 4.2 μmol/l

Tulkinta

A-vitamiinia tarvitaan mm. normalin näköfunktion ylläpitoon (retinafunktio, hämäränäkö), kasvuun ja epiteelikudoksen ja luuston kehitykseen, immuunijärjestelmän toimintaan ja se toimii myös antioksidanttina ja vähentää infektioita. Matala A-vitamiinipitoisuus HIV-potilailla heikentää taudin ennustetta.

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sen imeytyminen suolesta heikkenee, jos rasvojen imeytyminen on puutteellista. A-vitamiini varastoituu maksaan ja sitoutuu siellä spesifiseen kantajaproteiiniin.

A-vitamiinipitoisuus laskee riittämättömän A-vitamiinin ja karoteenin (A-vitamiinin esiaste) saannin tai suolisto-ongelmien ja rasvojen imeytymishäiriön yhteydessä (haimainsuffisienssi, maksakirroosi, sprue). Kohonnut pitoisuus viittaa vitamiinivalmisteiden käyttöön. Lapsilla ja nuorilla seerumin A-vitamiinipitoisuus on aikuisia matalampi.

A-vitamiini on toksinen ja pitkäaikainen isojen vitamiiniannosten käyttö voi johtaa myrkytykseen (aikuisilla annokset yli 15 mg ja lapsilla yli 6 mg päivässä). Myrkytysoireita ovat mm. ihon kuivuminen, glossiitti, oksentelu, alopekia, luuston demineralisaatio ja kivut sekä hyperkalsemia, hyperlipidemiat, kuukautisongelmat (amenorrea) ja aivo-oireet ja maksafibroosi. A-vitamiinin liiallinen nauttiminen raskauden aikana (yli 3 mg päivässä) lisää riskiä sikiövaurioille (mm. spontaani keskenmeno, kranio-facialliset epämuodostumat, sydänläppävauriot).