Tulosta

Tutkimus:
A-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
16.3.2023

1113 • fS-A-Vit

Johdanto

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa. Tutkimusta käytetään mm. haimafibroosin, keliakian ja maksakirroosin yhteydessä sekä vitamiinivalmisteiden käytön arvioinnissa.

Indikaatiot

Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. A-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittely.

Potilaan esivalmistelu

12 tunnin paasto ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml paastoseerumia. Lapsipotilaalta miniminäytemäärä on 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaapissa valolta suojattuna 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Viiteväli

1 – 6 v   0.7 – 1.5 μmol/l 
7 – 12 v 0.9 – 1.7 μmol/l
13 – 19 v    0.9 – 2.5 μmol/l
yli 19 v 0.7 – 4.2 μmol/l

Tulkinta

A-vitamiinia tarvitaan mm. normalin näköfunktion ylläpitoon (retinafunktio, hämäränäkö), kasvuun ja epiteelikudoksen ja luuston kehitykseen, immuunijärjestelmän toimintaan ja se toimii myös antioksidanttina ja vähentää infektioita. Matalat A-vitamiinipitoisuudet HIV-potilailla heikentävät taudin ennustetta.

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sen imeytyminen suolesta heikkenee, jos rasvojen imeytyminen on puutteellista. A-vitamiini varastoituu maksaan ja sitoutuu siellä spesifiseen kantajaproteiiniin.

Alentuneet A-vitamiinin pitoisuudet viittaavat riittämättömään A-vitamiinin ja karoteinin (A-vitamiinin provitamiini) saantiin tai suolisto-ongelmiin ja rasvojen imeytymishäiriöön (haimainsuffisienssi, maksakirroosi, sprue). Kohonneet arvot viittaavat vitamiinivalmisteiden käyttöön. Lapsilla ja nuorilla seerumin A-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.

A-vitamiini on toksinen ja pitkäaikainen isojen vitamiiniannosten käyttö voi johtaa myrkytykseen (aikuisilla annokset yli 15 mg ja lapsilla yli 6 mg päivässä). Myrkytysoireita ovat mm. ihon kuivuminen, glossiitti, oksentelu, alopekia, luuston demineralisaatio ja kivut sekä hyperkalsemia, hyperlipidemiat, kuukautisongelmat (amenorrea) ja aivo-oireet ja maksafibroosi. A-vitamiinin liiallinen nauttiminen raskauden aikana (yli 3 mg päivässä) lisää riskiä sikiövaurioille (mm. spontaani keskenmeno, kranio-facialliset epämuodostumat, sydänläppävauriot).

Lisätiedot

Alihankintalaboratorio: Vita Laboratoriot Oy

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
1113 | fS-A-Vit Ei