Johdanto
Aldolaasi on glukoosin pilkkoutumiseen osallistuva entsyymi, jota on monissa kudoksissa ja erityisen runsaasti lihaksistossa.
Indikaatiot
Lihastautien aktiivisuuden seuranta.
Näyteastia
Seerumigeeliputki 5/4 ml
Näyte
1 ml seerumia, lapset vähintään 0.5 ml. Vältettävä hemolyysiä.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy 2-3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Entsyymiaktiivisuuden kineettinen mittaus.
Tulos valmiina
Kolmen viikon kuluessa.
Viiteväli
alle 1 kk | alle 23.2 U/l |
1 – 6 kk | alle 15.1 U/l |
7 – 12 kk | alle 11.0 U/l |
1 – 17 v | alle 9.3 U/l |
≥ 18 v | alle 7.6 U/l |
Tulkinta
Seerumin aldolaasiaktiivisuus on usein varsin korkea lihasdystrofian ja myosiitin aktiivivaiheissa. Kohonneita arvoja esiintyy lisäksi hepatiitin, malignien tautien sekä akuutin sydän- ja keuhkoinfarktin yhteydessä. Epäspesifisyys rajoittaa tutkimuksen käyttöä. Lihastaudista johtuvassa aldolaasin nousussa myös P -CK on suurentunut.
Virhelähteet
Jos näyte on hemolysoitunut, aldolaasi nousee voimakkaasti.