Tulosta

Tutkimus:
LYSOTSYYMI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
5.10.2023

2289 • S -LZM

2288 • Pf-LZM

2287 • Li-LZM

Johdanto

Lysotsyymi on pienimolekyylinen lysosomaalinen entsyymi. Se muodostuu perifeerisen veren neutrofiilisissä granulosyyteissä ja monosyyteissä, luuytimen neutrofiili- ja monosyyttisarjan soluissa sekä kudosten makrofaageissa. Seerumin lysotsyymipitoisuus kuvaa lähinnä neutrofiilien vaihduntanopeutta ja kudoksen makrofaagien aktiivisuutta. Normaalisti lysotsyymi suodattuu munuaisglomeruluksissa ja reabsorboituu tubulussoluissa, missä tapahtuu entsyymimolekyylin hajoaminen.

Indikaatiot

S -LZM: Myelomonosyytti- ja monosyyttileukemian diagnostiikka. Sarkoidoosin seuranta. Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien erotusdiagnostiikka.
Pf-LZM: Pleuriittien erotusdiagnostiikka (määritetään samanaikaisesti myös S -LZM).
Li-LZM: Meningiittien erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

S -LZM: seerumigeeliputki 5/4 ml
Pf-LZM: tehdaspuhdas muoviputki 5 ml
Li-LZM: tehdaspuhdas tai steriili muoviputki 5 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia, pleuranestettä tai likvoria.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

S -LZM: Näyte säilyy jääkaapissa 2-3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. 
Pf-LZM: Näyte sentrifugoidaan ja erotellaan tehdaspuhtaaseen putkeen mahdollisimman pian. Näyte säilyy jääkaapissa 2-3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. 
Li-LZM: Näyte sentrifugoidaan ja erotellaan tehdaspuhtaaseen putkeen mahdollisimman pian. Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

S -LZM ja Pf-LZM: Immunoturbidimetrinen

Li-LZM: ELISA

Tulos valmiina

Noin viikon kuluttua.

Viiteväli

S -LZM      3 – 12 mg/l
Pf-LZM alle samaan aikaan otetun seerumipitoisuuden
Li-LZM alle 62 µg/l

Tulkinta

Seerumin lysotsyymipitoisuuden nousua tavataan monosyyttileukemiassa, myelomonosyyttileukemiassa ja kroonisissa myeloisissa leukemioissa, sarkoidoosissa, tuberkuloosissa, Crohnin taudissa, bakteeri-infektioissa ja vaikea-asteisen uremian yhteydessä.

Pleuranesteen lysotsyymipitoisuutta tulee verrata aina samanaikaisesti otetun seeruminäytteen lysotsyymipitoisuuteen. Pleuranesteen viitearvot ovat alle seerumin lysotsyymipitoisuuden. Tuberkuloottisessa pleuriitissa ja empyeemassa pleuranesteen lysotsyymipitoisuus ylittää selvästi seerumipitoisuuden.