Tulosta

Tutkimus:
TESTOSTERONI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
1.9.2021

2735 • S -Testo

Johdanto

Testosteroni on tärkein androgeeni. Miehillä suurin osa testosteronista muodostuu kivesten Leydigin soluissa. Naisilla pääosa syntyy perifeerisissä kudoksissa androstendionista ja jonkin verran myös dehydroepiandrosteronista. Pieni osa testosteronista erittyy suoraan munasarjoista ja lisämunuaisista. Seerumin testosteronista on vapaana fraktiona 0.5 – 2 %. Muu osa on sitoutuneena SHBG:iin ja albumiiniin. Menetelmä mittaa kokonaistestosteronipitoisuutta, johon vaikuttavat oleellisesti myös muutokset sitojaproteiinien määrissä.

Indikaatiot

Naisilla hyperandrogenismin ja erilaisten fertiliteettihäiriöiden selvittely. Miehillä hypogonadismin ja impotenssin selvittely sekä kiveskasvainten seuranta. Lapsilla synnynnäisten lisämunuaissairauksien ja puberteettikehityksen häiriöiden selvittely.

Huom. Tutkimusta 2735 S -Testo ei tule pyytää samanaikaisesti tutkimuksen 6451 S -TestoVL kanssa, koska S -Testo määritetään ja vastataan automaattisesti lasketun vapaan testosteronin yhteydessä.

Potilaan esivalmistelu

Naisilla suositeltu näytteenottoajankohta on perustasoa mitattaessa kuukautiskierron 5. – 8. vrk.

Testosteroni on luotettavinta määrittää aamupäivällä klo 7 – 10 otetusta näytteestä, sillä testosteronipitoisuus on illalla noin 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.

Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näytettä ei tule ottaa ihoalueelta, johon on levitetty testosteronigeeliä.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliä

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia. Seerumi erotellaan sentrifugoinnin jälkeen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte lähetetään huoneenlämmössä, jos se saadaan perille 1 vrk:n kuluessa. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa enintään 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

LC-MS/MS

Tulos valmiina

6-8 arkipäivän kuluessa.

Viiteväli

naiset  0.4 – 2.0 nmol/l
miehet 10 – 38 nmol/l
tytöt, ennen puberteettia 0.1 – 0.4 nmol/l
tytöt, puberteettivaihe 2-3      0.2 – 1.1 nmol/l
pojat, ennen puberteettia 0.1 – 1.1 nmol/l
pojat, puberteettivaihe 2-3 2.0 – 13   nmol/l

Hypogonadismia alkaa esiintyä miehillä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 – 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l.

Tulkinta

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2 – 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6 – 7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen.

Naisilla hyperandrogenismi voi olla peräisin joko munasarjoista, jolloin myös androstendioni on koholla, tai lisämunuaisista, jolloin myös DHEAS on koholla, tai molemmista. Koska kokonaistestosteronitaso myös riippuu SHBG:sta, sen määritys on tärkeä hyperandrogenismia tutkittaessa. Munasarjaperäistä testosteronin liikatuotantoa aiheuttaa pääasiassa munasarjojen monirakkulatauti (PCOS, polycystic ovary syndrome). Harvoissa tapauksissa testosteronin liikatuotanto johtuu munasarja- tai lisämunuaiskasvaimesta.

Miehillä matalan testosteronipitoisuuden syynä voi olla kivesten primaarinen vajaatoiminta tai hypofyysihäiriöstä johtuva sekundaarinen vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa testosteroniarvo voi olla normaali kohonneen SHBG-tason takia. Kohonnut SHBG-taso voi johtua myös hypertyreoosista. Prostatasyöpäpotilailla, joilla on ennen hoitoa korkea seerumin testosteroni ja estradioli, on yleensä hyvä vaste endokriiniselle hoidolle.

Virhelähteet

Näytteenottokohdan iholle levitetty testosteronigeeli voi kontaminoida näytteen ja aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.