Tulosta

Tutkimus:
HYDROKSITRYPTAMIINI (5-)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.10.2020

3959 • S -5-HT

Johdanto

5-hydroksitryptamiini (5-HT, serotoniini) muodostuu tryptofaanin hydroksyloituessa ja dekarboksyloituessa. 5-HT:a esiintyy erityisesti ruoansulatuskanavan ja pienemmässä määrin myös hengitysteiden enterokromaffiinisissa soluissa. 5-hydroksitryptamiinia tuottavat myös eräät keskushermoston neuronit sekä trombosyytit. Tärkein 5-HT:a hajottava entsyymi on monoamiinioksidaasi (MAO), ja virtsaan erittyvä päämetaboliitti on 5-hydroksi-indolietikkahappo (5-HIAA).

5-HT lisää suolen motiliteettia ja sillä on myös sydäntä ja verisuonia stimuloivia vaikutuksia. Astmaatikkojen keuhkoputket ovat herkkiä 5-HT:n supistavalle vaikutukselle. 5-HT (serotoniini) toimii keskushermostossa välittäjäaineena ja serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavien tekijöiden oletetaan olevan osallisena useissa psyyken ja keskushermoston häiriöissä.

Indikaatiot

Karsinoidituumorien diagnostiikka.

Potilaan esivalmistelu

Vähintään kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa tulee välttää mm. seuraavia hedelmiä ja marjoja niiden korkean serotoniinipitoisuuden vuoksi: banaani, saksanpähkinä, tomaatti, ananas, puna- ja mustaherukka, luumut, karviainen, melonit, avokado, munakoiso ja kiivi.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, esijäähdytetty

Näyte

1 ml seerumia, kylmänäytteenotto.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min., kylmäsentrifugointi. Näyte säilyy 2 viikkoa jääkaapissa, lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC) 

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

227 – 1135 nmol/l

Tulkinta

Malignit karsinoidituumorit tuottavat runsaasti 5-HT:a ja nostavat sen pitoisuutta seerumissa. Samanaikaisesti lisääntyy myös 5-HIAA:n eritys virtsaan. Syvässä masennustilassa voidaan todeta matalia seerumin 5-hydroksitryptamiinipitoisuuksia.