Tulosta

Tutkimus:
TUUMORINEKROOSITEKIJÄ, ALFA

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.4.2016

4282 • S -TNF

Johdanto

Tuumorinekroositekijä-alfa on proinflammatorinen sytokiini, joka toimii tulehduksen välittäjäaineena. TNF-alfan määrityksiä voi käyttää arvioitaessa, onko potilaalla systeeminen tulehdus ja mikä on tulehduksen vaikeusaste.

Indikaatiot

Systeemisen tulehdustilan seuranta.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, esijäähdytetty

Plasmanäyte tai geeliputkeen otettu seeruminäyte eivät sovellu määritykseen. 

Näyte

1 ml seerumia. Verinäyte otetaan kylmänäytteenottona. Hyytymisen tapahduttua kylmäsentrifugoidaan ja seerumi erotetaan mahdollisimman nopeasti ja pakastetaan.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA) 

Tulos valmiina

Noin viikon kuluttua.

Viiteväli

alle 8.1 ng/l

Tulkinta

TNF-alfan määrityksiä käytetään systeemisten tulehdusten osoittamiseen, ja pitoisuuden kohoaminen on suhteessa tulehduksen vaikeusasteeseen. Systeemisen tulehduksen (systemic inflammatory response syndrome, SIRS) aiheuttajana voi olla sepsis, trauma tai palovamma, autoimmuunitauti tai sydämen iskemia- reperfuusiotapahtuma. Määrityksistä on myös apua epäiltäessä kryptogeenisen infektion laukaisemaa systeemistä tulehdusta. Erityisen korkeita TNF-alfan pitoisuuksia on todettu meningokokkisepsiksessä.

TNF-alfan puoliintumisaika verenkierrossa on alle 5 min, joten pitoisuudet vaihtelevat nopeasti. Tämä vähentää kertanäytteestä mitatun, kliiniseen tilaan nähden matalan arvon luotettavuutta. Tulkinnallisesti epävarmassa tilanteessa tutkimus kannattaa toistaa uudesta näytteestä.