Tulosta

Tutkimus:
TUUMORINEKROOSITEKIJÄ, ALFA

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
16.12.2022

4282 • S -TNF

Johdanto

Tuumorinekroositekijä-alfa on proinflammatorinen sytokiini, joka toimii tulehduksen välittäjäaineena. TNF-alfan määrityksiä voi käyttää arvioitaessa, onko potilaalla systeeminen tulehdus ja mikä on tulehduksen vaikeusaste.

Indikaatiot

Systeemisen tulehdustilan seuranta.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml

Plasmanäyte tai geeliputkeen otettu seeruminäyte eivät sovellu määritykseen. 

Näyte

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Näyte sentrifugoidaan hyytymisen jälkeen. Seerumi erotellaan ja pakastetaan. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminometrinen (CLIA)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 8.1 ng/l

Tulkinta

TNF-alfan määrityksiä käytetään systeemisten tulehdusten osoittamiseen, ja pitoisuuden kohoaminen on suhteessa tulehduksen vaikeusasteeseen. Systeemisen tulehduksen (systemic inflammatory response syndrome, SIRS) aiheuttajana voi olla sepsis, trauma tai palovamma, autoimmuunitauti tai sydämen iskemia-reperfuusiotapahtuma. Määrityksistä on myös apua epäiltäessä kryptogeenisen infektion laukaisemaa systeemistä tulehdusta. Erityisen korkeita TNF-alfan pitoisuuksia on todettu meningokokkisepsiksessä.

TNF-alfan puoliintumisaika verenkierrossa on alle 5 min, joten pitoisuudet vaihtelevat nopeasti. Tämä vähentää kertanäytteestä mitatun, kliiniseen tilaan nähden matalan arvon luotettavuutta. Tulkinnallisesti epävarmassa tilanteessa tutkimus kannattaa toistaa uudesta näytteestä.