Tulosta

Tutkimus:
GAMMAHYDROKSIBUTYRAATTI, varmistus

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
5.6.2024

4612 • U -GHBCt

Johdanto

Gammahydroksibutyraatin (”gamma”, GHB, gammahydroksivoihappo) huumekäytön tapoina voivat olla paitsi itse varsinaisen gammahydroksibutyraatin ottaminen, myös jonkin sellaisen aineen käyttö, joka muuttuu elimistössä aineenvaihduntaprosessin seurauksena gammahydroksibutyraatiksi. Näitä ns. metabolisia prekursoreita ovat mm. gammabutyrolaktoni (”lakka”, GBL) sekä 1,4-butaanidioli.

Indikaatiot

Gammahydroksibutyraatin ja gammabutyrolaktonin käytön toteaminen.

Potilaan esivalmistelu

Näytteenottoon tulevan asiakkaan henkilöllisyys varmistetaan voimassa olevasta ajokortista, passista tai virallisesta kuvallisesta henkilökortista.

Tunnistuksen voi tehdä myös hoito- tai asumisyksiköstä tai pyytävästä yksiköstä tuleva saattaja, jonka tulee todistaa henkilöllisyytensä voimassa olevasta ajokortista, passista tai virallisesta kuvallisesta henkilökortista.

Alaikäiset testattavat: 16-vuotiaiden ja sitä vanhempien testattavien henkilöllisyyttä ei voi todistaa oma huoltaja. Mikäli testattavalla ei ole edellä kuvattua kuvallista henkilöllisyystodistusta, tunnistajana toimii saattaja hoito- tai asumisyksiköstä tai tutkimuksen pyytävästä yksiköstä. Huoltaja voi tunnistaa alle 16-vuotiaan ellei hoito- tai asumisyksikkö tai tutkimuksen pyytävä yksikkö edellytä tunnistusta edustajansa toimesta.

Näyteastia

Sinetöitävä, tehdaspuhdas, tarkoitukseen valittu muoviputki A- ja B-näytteille.

Näyte

5 ml (vähintään 1 ml) virtsaa/putki.

Valvottu näytteenotto. Näytteenotto- ja sinetöintiohje: Ohjekirjan yleisohjeet > Huumetestauksen valvottu näytteenotto.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy noin viikon jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem-massaspektrometria (LC-MS/MS)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Menetelmä määrittää spesifisesti gammahydroksibutyraattia. Koska aine on myös elimistön oma endogeeninen yhdiste, näyte vastataan positiivisena ainoastaan, jos pitoisuustaso on 10 µg/ml tai enemmän. GHB voidaan todeta virtsasta muutamia tunteja käytön jälkeen.