Tulosta

Tutkimus:
SOLUVILJELY (Geneettiset tutkimukset)

Luokitus:
Genetiikka

Päivitetty:
7.12.2020

4356 • Ts-SoluVi

Johdanto

Kudosnäytteiden (iho-, faskia-, istukka, lapsivesi tai muu kudos) solujen viljely erilaisia geneettisiä, biokemiallisia ja immunologisia tutkimuksia varten. Viljellyistä soluista voidaan eristää myös DNA:ta mm. perinnöllisten sairauksien geenidiagnostiikkaa varten.

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio puh. 03-311 75424
Sairaalageneetikot puh. 311 77937, 050-347 6382

Indikaatiot

Perinnöllisten sairauksien DNA-diagnostiikka, metabolisten tautien diagnostiikka, näytteen viljely varalle myöhemmin tehtäviä tutkimuksia  varten ja säilytys nestetypessä.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Atk-pyyntö. Mikäli atk-pyyntöä ei ole mahdollista tehdä,täytetään huolellisesti genetiikan lähete, joka löytyy ohjekirjan Lähetteet-kansiosta.

Näyte

Lapsivesinäyte: 20 ml (erikoistapauksissa vähintään 10 ml) lapsivettä näytteenottoruiskussa.

Istukkanäyte:
Istukkabiopsia raskauden ensimmäisellä kolmanneksella: 10-40 mg preparoituja istukan nukkalisäkkeitä (korionvilluksia).
Syntyneen lapsen istukka: Preparoidaan noin 1 cm3 normaalin näköistä istukkakudosta läheltä napanuoran insertiokohtaa.
Näyte laitetaan steriiliin koeputkeen, jossa ravintonestettä tai fysiologista keittosuolaliuosta. DNA voidaan eristää istukkanäytteestä suoraan tai se voidaan eristää istukan viljellyistä soluista.

Ihonäyte: Ihobiopsia otetaan steriilisti spriillä puhdistetulta iholta. Puudutteena Emla-laastari tai Lidocain. Näyte n. 5 x 5 mm tai 6 mm stanssilla. Biopsian tulee ulottua verinahkaan asti (tihkuvuotoa). Näyte pannaan steriiliin koeputkeen tai purkkiin (geneettinen kudosnäyte), jossa ravintonestettä (RPMI+PS) tai fysiologista keittosuolaliuosta.

Faskianäyte: Maseroituneen sikiön tai kuolleen potilaan ihobiopsia otetaan raajasta ja preparoidaan samalla ulompia lihaksia peittävää kalvoa. Ohutta kalvoa raaputetaan veitsenterällä 0.5 – 1 cm alalta ja siirretään steriiliin koeputkeen tai purkkiin (geneettinen kudosnäyte) kuten edellä ihonäytteen kohdalla on kerrottu.

Muu kudosnäyte: Erityistapauksissa soluviljely voidaan tehdä myös muista kuin em. kudoksista.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteet toimitetaan huoneenlämpöisinä mahdollisimman pian genetiikan laboratorioon.

 

Menetelmä

Soluviljely, jota kasvatetaan ja jaetaan edelleen alaviljelmiin. Solujen säilytys nestetyppeen , josta ne voidaan ottaa uudelleen viljelyyn uusinta- tai jatkotutkimuksia varten.

Tulos valmiina

Soluvuljely kestää näytteestä riippuen 3-4 viikkoa.

Tulkinta

Soluviljelystä, solujen säilytyksestä ja mahdollisesta lähettämisestä ulkopuoliseen laboratorioon annetaan lausunto.