Johdanto
PNH-taudille tyypillistä on potilaan punasolujen lisääntynyt herkkyys komplementtilyysille. Poikkeavien solujen pinnalta puuttuvat GPI-ankkuroidut molekyylit. Tauti kehittyy luuytimen kantasolun varhaisen somaattisen mutaation seurauksena X-kromosomin PIG-A- geenissä, jonka tuotetta tarvitaan GPI-ankkurin muodostamiseen. Poikkeavuus ilmenee kantasolun jälkeläisissä ja siten yleensä vain osassa (15-60%) perifeerisen veren soluja.
Indikaatiot
Paroksysmaalisen yöllisen hemoglobinurian (PNH) diagnostiikka ja hoidon seuranta (Eculizumabi). PNH-klooneja löytyy paitsi paroksysmaalisessa yöllisessä hemoglobinuriassa myös aplastisessa/hypoplastisessa anemiassa, myelodysplastisessa syndroomassa. PNH-potilailla tavataan myös lisääntynyt laskimotukosalttius.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Lääkärin lähete joko suoraan ATK-järjestelmään tai paperilähetteenä. Kiinnitettävä huomio riittäviin esitietoihin
Näyteastia
EDTA-putki (K2) 5/3 ml
Näyte
3 ml EDTA-verta.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte toimitetaan huoneenlämpötilassa laboratorioon 1 vrk:n sisällä näytteenotosta (jos potilaalla on todettu voimakas kylmäagglutiniini, tulee näyte lähettää +37°C lämpötilassa).´
Huom! Verinäyte voidaan ottaa vain ma – to. Näytteen lähettämisestä on sovittava etukäteen puh. 03 311 76535.
Menetelmä
Glykofosfoinositoliin ankkuroitujen (GPI) molekyylien tutkiminen virtaussytometrialla neutrofiileistä (CD24) ja monosyyteistä (CD14). Samalla tutkitaan aerolysiinin (FLAER) sitoutuminen GPI:in virtaussytometrilla. Tarvittaessa punasolut tutkitaan CD59 vasta-aineella.
Tulos valmiina
Viikon kuluessa.
Viiteväli
Vastaukseksi annetaan lausunto.
Tulkinta
Testi tehdään ensisijaisesti neutrofiileistä ja monosyyteistä. Punasolut tutkitaan mikäli potilaalta löytyy yli 1% PNH-klooni valkosoluista. Punasolujen PNH-kloonin osuus on pääsääntöisesti paljon pienempi, mikä johtuu punasolujen hemolysoitumisesta ja/tai verensiirroista. Punasolujen tutkiminen tulee kyseeseen myös jos potilas saa vasta-ainehoitoa. Vastausmuoto on prosenttia tutkittavasta solupopulaatiosta. Nykysuosituksen mukainen luokittelu: >1% on PNH-klooni, 0.1%-1% pieni PNH-klooni ja alle 0.1%, pieni määrä GPI-negatiivisia soluja. Vasta-ainehoidossa PNH-kloonin osuus paradoksaalisesti kasvaa, merkkinä hoidon tehosta (hemolyysi vähenee).