Johdanto
Hypotalamuksessa syntyvä CRH (adrenokortikotropiinin vapauttajahormoni) stimuloi aivolisäkkeen ACTH:n eritystä, mikä puolestaan saa aikaan lisämunuaiskuoren kortisolituoton. Tutkimuksella saadaan tietoa ACTH:n tuotosta sekä lisämunuaiskuoren kortisolivasteesta endogeeniseen adrenokortikotropiinistimulaatioon.
Indikaatiot
Cushingin oireyhtymän erotusdiagnostiikka ja hoidon seuranta.
Tutkimuksen tilaaminen
Pirkanmaalla polikliininen näytteenotto tilataan viimeistään edellisenä päivänä poliklinikkalaboratoriosta, p. 03 311 76429 tai 03 311 77508. Osastonäytteenoton tilaus p. 03 311 76536.
Kanta-Hämeessä näytteenoton tilaus arkisin klo 8 – 15, p. 041 732 0860.
Muilla alueilla polikliinisten potilaiden näytteenotto tilataan etukäteen laboratorion ajanvarausjärjestelmään ja kokeen ajankohta ilmoitetaan näytteenottoon: Päijät-Hämeen keskussairaala p. (044 719) 5315, Sairaala Nova p. 014 269 5843 ja Vaasan keskussairaala p. 041 731 6554.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
CRH-saatavuushäiriön aikana koe toteutetaan desmopressiinistimulaatiolla (DST). Tilaus 3132 Pt-CRH-R ja toteutus CRH-kokeen tapaan, mutta CRH:n sijasta potilaalle annetaan 10 µg desmopressiiniä suonensisäisesti.
Potilaan esivalmistelu
Kaikki paitsi ehdottoman välttämättömät lääkkeet tulisi lopettaa vähintään vuorokautta ennen koetta, mikäli se kliinisesti arvioiden on toteutettavissa potilaan terveyttä vaarantamatta. Glukokortikoidit ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet on suositeltavaa tauottaa jo viikkoa edeltävästi, jos mahdollista. Potilas on levossa ennen kokeen aloittamista ja kokeen ajan.
Desmopressiinistimulaatiossa nesterajoitus 2000 ml/vrk koepäivänä, kunnes diureesi käynnistyy uudestaan. Na-kontrolli klo 15-18, jollei diureesi ole vielä käynnistynyt.
Näyteastia
P -Korsol: Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
P -ACTH: EDTA-putki 5/3 ml
Näyte
P -Korsol: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa jokaisella näytteenottokerralla.
P -ACTH: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa jokaisella näytteenottokerralla, kylmänäytteenotto. Putket sekoitetaan ja asetetaan heti jäähauteeseen.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
P -Korsol: näytteet lähetetään huoneenlämmössä ja säilytetään jääkaapissa ennen analysointia.
P -ACTH: Kylmänäytteenotto ja kylmäsentrifugointi. Plasma erotellaan mahdollisimman pian ja pakastetaan välittömästi yhteen muoviputkeen. Näytteiden säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteet eivät saa sulaa kuljetuksen aikana. Huom. Taysissa otetut näytteet toimitetaan jäähauteessa automaatiolle analysoitaviksi.
Menetelmä
Koe aloitetaan ottamalla -15 min ja 0-näytteet kortisolin ja ACTH:n määrittämistä varten. CRH-kuiva-aine ja liuotin sekoitetaan. Tämän jälkeen injisoidaan i.v. 100 µg CRH:ta (CRH Ferring). Verinäytteet otetaan 20, 60 ja 90 min kuluttua. Desmopressiinistimulaatiossa CRH:n sijasta injisoidaan i.v. 10 µg desmopressiiniä ja toteutus muutoin CRH-kokeen tapaan.
Kaikista näytteistä tutkitaan kortisoli ja ACTH.
Tulos valmiina
Yhden arkipäivän kuluessa kokeen päättymisestä.
Tulkinta
CRH:n tai desmopressiinin vaikutuksesta tapahtuva ACTH-tuotto nostaa plasman kortisolipitoisuuden vähintään tasolle 500 nmol/l, ja ACTH:ta mitattaessa tulisi olla todettavissa selvä nousu. Pituitaarisessa Cushingin oireyhtymässä kortisolin ja ACTH:n lähtötasot ovat korkeat ja vaste voimakas erityisesti ACTH:n osalta. Lisämunuaisperäisessä Cushingin oireyhtymässä ACTH:n lähtötaso on matala eikä kokeen aikana todeta minkäänlaista vastetta. Ektooppisessa ACTH-tuotannossa ACTH:n lähtötaso on korkea, eikä mitään vastetta todeta.
Mikäli halutaan samanaikaisesti tietoa muiden hypofyysihormonien tuotosta, koe suoritetaan osana laajaa aivolisäkehormonitutkimusta (ks. Aivolisäkehormonitutkimus, laaja, aikuiset, 5094 Pt-Hypo-RA).