Tulosta

Tutkimus:
HERPES SIMPLEX VIRUS, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Päivitetty:
6.12.2021

4404 • Li-HSVNhO

1860 • -HSVNhO

Tiedustelut

Tampere ja Kanta-Häme: molekyylilaboratorio, puh. 03-311 76151.
Keski-Suomi: mikrobiologian laboratorio, puh. 014-2695154. 
Päijät-Häme: mikrobiologian laboratorio puh. 044-7195450.

Kiireellisissä tapauksissa aina otettava yhteyttä laboratorioon.

Indikaatiot

Keskushermoston HSV-infektioepäilyt, vastasyntyneen HSV-infektioepäily. Menetelmä on tarkoitettu viruksen osoittamiseen likvorista sekä rakkula- ja silmän sidekalvonäytteistä. Menetelmää ei ole validoitu verinäytteille, eikä viruksia toisaalta erity vereen siinä määrin, että niiden tutkiminen verestä olisi perusteltua.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö. Mikäli ATK-pyyntöä ei voida tehdä, tulee käyttää Fimlabin yleislähetettä. 

Näyte

Selkäydinnestenäyte/Likvor:
(0.5 – ) 1 ml selkäydinnestettä steriilissä erillisessä kertakäyttöputkessa. Putki suljetaan tiiviisti ja toimitetaan välittömästi laboratorioon.

Haavauma-, rakkula- , silmän sidekalvo- ja limakalvonäytteet:
Näytteet otetaan nukkatikulla COPAN eSwab collection-putkeen, tai COPAN UTM virusviljelyputkeen. Rakkulanäyte tulisi ottaa infektoituneelta alueelta tuoreesta rakkulasta. Rakkulan kansi avataan ja neste imeytetään näytteenottotikkuun, jolla vielä hangataan leesion pohjaa. Limakalvonäytettä (kohdunsuu, nielu, ym) tai silmän sidekalvonäytettä otettaessa tikulla hangataan näytteenottokohtaa, jotta näytteeksi saadaan infektoituneita soluja. Tikku laitetaan näytteenottoputkeen, tikun varsi katkaistaan ja korkki suljetaan huolellisesti.

Näytettä otettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota kontaminaation välttämiseen. Kaikkien näytettä käsittelevien on ennen putken sulkemista käytettävä kertakäyttöhansikkaita ja hengitysmaskia. Näytettä ei saa käsitellä henkilö, joka parhaillaan potee HSV-kynsivallintulehdusta tai huuliherpestä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte tulee välittömästi toimittaa laboratorioon. Mikäli näytettä ei voida toimittaa heti, se tulee säilyttää jääkaapissa. Näyte säilyy edustavana jääkaappilämpötilassa noin 5 vrk.

Menetelmä

Polymeraasiketjureaktio (PCR)

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan n. 3 kertaa viikossa. Likvor-näytteet tutkitaan tarvittaessa useammin.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivinen tulos vastataan tyypitettynä HSV-1 tai HSV-2. Mahdollinen kontaminaatio on huomioitava tulosta tulkittaessa.