Tulosta

Tutkimus:
B6-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
5.10.2023

3429 • fB-B6-Vit

Johdanto

B6-vitamiini eli pyridoksaali-5-fosfaatti on pyridoksaalin biologisesti aktiivinen muoto ja aminohappometabolian keskeinen koentsyymi. Vitamiini osallistuu myös hemisynteesiin ja glykogeenin hajoamiseen, elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen sekä prostaglandiinien aineenvaihduntaan.

Indikaatiot

B6-vitamiinin puutoksen toteaminen.

Potilaan esivalmistelu

10-14 tunnin paasto.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/3 ml, näyte suojattava valolta

Näyte

2 ml (vähintään 0.3 ml) EDTA-verta. Näyte on suojattava valolta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, lähetys kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

51 – 183 nmol/l

Tulkinta

B6-vitamiinin puutetta aiheuttavista lääkeaineista tunnetuimmat ovat isoniatsidi ja penisilliini. Vitamiinin vajausta saattaa esiintyä myös raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä sekä alkoholisteilla. B6-vitamiinin vaje voi joskus liittyä myös hyperhomokysteinemiaan. Puutos voi oireilla kasvojen ihottumana, limakalvoärsytyksenä sekä neurologisina ilmentyminä (ärtyisyys, masentuneisuus, pahoinvointi ja kouristelut). Pitkäkestoinen puutostila voi johtaa hematopoieettisen kudoksen toiminnan häiriytyessä mikrosytaariseen anemiaan ja jopa valkosolujen tuoton vähenemiseen.

Mahdollinen vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta tulkittaessa. Alhainen B6-vitamiinipitoisuus on todettu sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja toistuvien laskimotukosten riskitekijäksi.