Tulosta

Tutkimus:
B6-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
23.1.2023

6080 • fP-B6-Vit

Johdanto

B6-vitamiini eli pyridoksaali-5-fosfaatti on pyridoksaalin biologisesti aktiivinen muoto ja aminohappometabolian keskeinen koentsyymi. Vitamiini osallistuu myös hemisynteesiin ja glykogeenin hajoamiseen, elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen sekä prostaglandiinien aineenvaihduntaan.

Indikaatiot

B6-vitamiinin puutoksen toteaminen.

Potilaan esivalmistelu

10-14 tunnin paasto.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/3 ml, näyte suojattava valolta

Näyte

1 ml (minimimäärä 0,5 ml) EDTA-plasmaa (aamupaastonäyte). 

Näyte sentrifugoidaan mahdollisiman pian näyttenoton jälkeen. Plasma pakastetaan heti sentrifugoinnin jälkeen. Näytteen ikteerisyys ja hemolyysi häiritsevät määritystä. Näyte suojataan valolta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Korkeapainenestekromatografia (HPLC)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

20 – 120 nmol/l

Tulkinta

B6-vitamiinin puutetta aiheuttavista lääkeaineista tunnetuimmat ovat isoniatsidi ja penisilliini. Vitamiinin vajausta saattaa esiintyä myös raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä sekä alkoholisteilla. Puutosoireita ovat kasvojen seborrean kaltainen ihottuma, mahdollinen limakalvoärsytys sekä neurologisina ilmentyminä ärtyisyys, masentuneisuus, pahoinvointi ja kouristelut. Pitkäkestoinen puutostila voi johtaa hematopoieettisen kudoksen toiminnan häiriytyessä mikrosytaariseen anemiaan ja jopa valkosolujen tuoton vähenemiseen.

Mahdollinen vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta tulkittaessa. Plasman alhainen B6-vitamiinipitoisuus on todettu sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja toistuvien laskimotukosten riskitekijäksi.

Virhelähteet

Näytteen ikteerisyys ja hemolyysi häiritsevät määritystä.

Lisätiedot

Alihankintalaboratorio: Synlab Suomi

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
6080 | fP-B6-Vit Ei