Tulosta

Tutkimus:
FOLAATTI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
2.6.2021

1416 • fS-Folaat

Johdanto

Foolihappo ja sen johdannaiset ovat välttämättömiä nukleiinihapposynteesille. Folaatin päivittäinen tarve on n. 100 – 200 µg ja elimistön folaattivarastot kestävät n. 3 – 4 kuukautta. Foolihappo johdannaisineen imeytyy jejunumissa. Foolihapon puutteen toteamiseen käytetään seerumimääritystä.

Indikaatiot

Megaloblastisten anemioiden ja malabsorptiotilojen selvittely.

Potilaan esivalmistelu

10-14 tunnin paasto. Ravinnon sisältämä foolihappomäärä aiheuttaa hetkellisiä vaihteluita seerumin folaattipitoisuuteen.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml ehdottomasti hemolysoitumatonta paastoseerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä analysoivassa laboratoriossa näytteenottopäivänä. Muutoin kylmälähetys 3 vrk:n sisällä näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Näyte suojataan suoralta valolta, mutta erillistä foliokäärettä ei tarvita.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

≥ 7.0 nmol/l

Tulkinta

Heikentyneestä imeytymisestä johtuvia matalia folaattiarvoja todetaan malabsorptiotiloissa ja ventrikkeliresektion jälkeen. Alkoholismiin liittyvässä malnutritiossa tavataan myös alhaisia folaattipitoisuuksia.

Lisääntyneestä folaattikulutuksesta johtuvia matalia arvoja voidaan tavata raskauden ja imetyksen aikana, kroonisten tulehdustautien yhteydessä, tuberkuloosissa sekä pahanlaatuisten kasvainten ja leukemioiden yhteydessä.

Seerumin folaattipitoisuus alle 7 nmol/l (harmaa alue 7 – 10 nmol/l) viittaa folaatin puutteeseen.

Makrosytaarisen anemian selvittelytutkimuksina käytetään sekä seerumin folaattia että aktiivista B12-vitamiinia (1142 S -B12-TC2). S -B12-TC2 on B12-vitamiinin puutteen herkin ja spesifisin osoittaja. B12-vitamiinin ja/tai folaatin puutteen erotusdiagnostiikassa voi tarvittaessa käyttää apuna plasman homokysteiinin (1867 P -Hcyst) ja seerumin metyylimalonaatin (4147 S -MetMal) määrityksiä: folaatin puutteessa homokysteiinipitoisuus on suurentunut ja metyylimalonaattipitoisuus normaali, kun B12-vitamiinin puutteessa yleensä molemmat ovat suurentuneet.

Viite:
Devalia V, Hamilton MS, Molloy AM ym. Guidelines for the diagnosis and treatment of cobalamin and folate disorders. Br J Haematol 2014;166(4):496-513.

Virhelähteet

Hemolysoitunut näyte aiheuttaa virheellisen korkean folaattipitoisuuden.