Tulosta

Tutkimus:
FOLAATTI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
28.11.2018

1414 • fE-Folaat

1416 • fS-Folaat

Johdanto

Foolihappo ja sen johdannaiset ovat välttämättömiä nukleiinihapposynteesille. Folaatin päivittäinen tarve on n. 100 – 200 µg ja elimistön folaattivarastot kestävät n. 3 – 4 kuukautta. Foolihappo johdannaisineen imeytyy jejunumissa. Foolihapon puutteen toteamiseen käytetään ensisijaisesti seerumin folaattimääritystä. fE-Folaat -tutkimusta käytetään hemodialyysihoidossa olevilla potilailla ja tilanteissa, joissa seerumipitoisuus ei vastaa kliinistä kuvaa.

Indikaatiot

Megaloblastisten anemioiden ja malabsorptiotilojen selvittely.

Potilaan esivalmistelu

10-14 tunnin paasto.

Näyteastia

fE-Folaat: EDTA-putki 5/3 ml

fS-Folaat: seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

fE-Folaat: 3 ml EDTA-verta (paastonäyte).

fS-Folaat: 1 ml ehdottomasti hemolysoitumatonta paastoseerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

fE-Folaat: Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä analysoivassa laboratoriossa näytteenottopäivänä. Edellisenä päivänä otettu näyte on säilytettävä ja lähetettävä kylmässä. Erytrosyyttien folaattipitoisuuden laskemiseksi tarvitaan B -HKR, jonka määritystä varten näyte säilyy 12 h huoneenlämmössä ja 2 vrk jääkaappilämpötilassa.

fS-Folaat: Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä analysoivassa laboratoriossa näytteenottopäivänä. Muutoin kylmälähetys 3 vrk:n sisällä näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Huom. fE-Folaat ja fS-Folaat -näytteet on suojattava suoralta valolta, mutta erillistä foliokäärettä ei tarvita.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA).

Tulos valmiina

1-2 päivän kuluessa.

Viiteväli

fE-Folaat      1187 – 2854 nmol/l
fS-Folaat 8.8 – 42.4 nmol/l

Tulkinta

Heikentyneestä imeytymisestä johtuvia matalia folaattiarvoja todetaan malabsorptiotiloissa ja ventrikkeliresektion jälkeen. Alkoholismiin liittyvässä malnutritiossa tavataan myös alhaisia folaattipitoisuuksia.

Lisääntyneestä folaattikulutuksesta johtuvia matalia arvoja voidaan tavata raskauden ja imetyksen aikana, kroonisten tulehdustautien yhteydessä, tuberkuloosissa sekä pahanlaatuisten kasvainten ja leukemioiden yhteydessä.

B12-vitamiinin puutteessa tavataan matalia erytrosyyttien folaattipitoisuuksia seerumin folaatin ollessa samanaikaisesti suhteellisen korkealla normaalitasolla. Ravinnon sisältämä foolihappomäärä aiheuttaa hetkellisiä vaihteluita seerumin folaattipitoisuuteen.

Virhelähteet

Hemolysoitunut näyte aiheuttaa virheellisen korkean seerumin folaattipitoisuuden.