Tulosta

Tutkimus:
HEPATIITTI A VIRUS, VASTA-AINEET

Luokitus:
Kemia, Mikrobiologia

Päivitetty:
29.1.2024

3346 • S -HAVAb

Johdanto

Hepatiitti A -virus aiheuttaa ohimenevän maksatulehduksen, ja tartunta tapahtuu yleensä uloste-suu reittiä eli ulostekontaminoituneen ruoan välityksellä. Tartunta saadaan yleensä ulkomailla, uudet primaaritartunnat Suomessa ovat hyvin harvinaisia. Tulee kuitenkin muistaa, että vanhemmissa ikäluokissa (ennen vuotta 1950 syntyneet) IgG vasta-ainepositiivisuus sairastetun infektion merkkinä on hyvin tavallista, koska tuolloin hepatiitti A -viruksen aiheuttama infektio on ollut maassamme yleinen.  Hepatiitti A -virukseen on olemassa tehokas rokote.

Indikaatiot

HAVAb-tutkimus on ensisijainen testi tuoretta tautia epäiltäessä. Lisäksi tutkimusta voidaan käyttää aiemmin sairastetun A-hepatiitin osoittamiseen (= perusimmuniteetin osoittaminen ko. virukselle), sekä immuniteetin tutkimiseen rokotuksen ja gammaglobuliini-profylaksian yhteydessä. Oheinen kuvio esittää viruksen erittymistä ulosteisiin, ikteruksen kehittymistä sekä vasta-aineiden ilmaantumista verenkiertoon A-hepatiitissa ajan funktiona.

Menetelmässä määritetään totaalivasta-aineet (IgG +IgM) hepatiitti A -virusta kohtaan, ja totaalivasta-aineiden ollessa positiiviset tehdään jatkotutkimuksena IgM luokan vasta-ainemääritys mahdollisen tuoreen infektion selvittämiseksi.  

  HepatiittiA

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Virologian tutkimuspyyntö.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 7 päivää jääkaappilämpötilassa ja 3 kk pakastettuna, voidaan lähettää huoneenlämmössä.

Menetelmä

Elektrokemiluminometria (ECLIA). Näytteestä tehdään ensin totaalivasta-aineet (IgG+IgM) ja niiden ollessa positiivinen tehdään ilman erillistä pyyntöä IgM luokan vasta-aineet.

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Mikäli HAVAb on negatiivinen, henkilö ei ole käytännössä sairastanut hepatiitti A -virusinfektiota eikä häntä ole rokotettu. Mikäli HAVAb on positiivinen, mutta HAV IgM on negatiivinen, henkilö on joko sairastanut hepatiitti A -virusinfektion aiemmin, hänet on rokotettu tai hän on saanut äskettäin (<6 kk) gammaglobuliinia. Mikäli sekä HAVAb että HAV IgM ovat molemmat positiivisia, henkilöllä on tuore/äskettäinen hepatiitti A -virusinfektio. IgM-luokan vasta-aineet ovat yleensä aina positiiviset jo oireiden alkaessa, ja laskevat negatiivisiksi muutaman kuukauden kuluessa. Myös äskettäin annettu rokote voi nostaa hetkellisesti HAV IgM:ää. Rokotteen antamisen jälkeen IgM-vasta-aineita on yleensä todettavissa kahden viikon kuluttua. Yhden rokotuskerran jälkeen HAVAb muuttuu positiiviseksi 2 viikon jälkeen noin 80 %:lla ja 1 kuukauden kohdalla seropositiivisuus on jo 90-99 % luokkaa aineistosta riippuen. Hepatiitti A -virusrokotesarjan (vähintään 2 rokotetta) jälkeen HAVAb pysyy positiivisena kymmeniä vuosia/loppuiän >90 %:lla rokotetuista. Sekä infektio- että rokoteperäiset vasta-aineet antavat suojan uusintainfektiota vastaan.

Virhelähteet

Korkea-annoksista biotiinihoitoa (yli 5 mg/vrk) saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen. Tällöin edellisestä lääkkeenotosta tulee olla kulunut 8 tuntia ennen näytteenottoa.