Tulosta

Tutkimus:
HEPATIITTI B VIRUS, c-ANTIGEENI, VASTA-AINEET

Luokitus:
Kemia, Mikrobiologia

Päivitetty:
29.1.2024

1606 • S -HBcAb

Johdanto

Hepatiitti-B virus aiheuttaa maksatulehduksen, joista osa (5-10%) kroonistuu. Tartunta tapahtuu pääosin veriteitse, synnytyksen yhteydessä tai sukupuolikontaktissa. Hepatiitti-B virus on yksi maailman yleisimpiä infektion aiheuttajia, mutta primaaritartunnat Suomessa ovat harvinaisia. Tämä testi mittaa sekä IgG että IgM vasta-aineita hepatiitti-B viruksen ydinantigeenia kohtaan (HBcAb). HBcAb muuttuu positiiviseksi 2-4 viikkoa HBsAg ja HBeAg positiivisuuden jälkeen, ja se on yleensä jo positiivinen oireiden alkaessa. Positiivinen HBcAb-tulos kertoo aktiivisesta tai sairastetusta hepatiitti-B virusinfektiosta. HBcAb pysyy infektion jälkeen positiivisena vähintään vuosia, yleensä loppuiän. anti-HBc vasta-aineet eivät ole infektiolta suojaavia vasta-aineita, eikä rokotus nosta HBcAb-tasoa. Täten HBcAb-määrityksellä voidaan erottaa rokotevaste ja sairastettu infektio toisistaan. Gammaglobuliinihoito nostaa HBcAb-tasoa.

Indikaatiot

Sairastetun (sekä toipuneet että ns. taudin kantajat) hepatiitti B -infektion osoittaminen. Rokote ei nosta HBcAb-tasoa, gammaglobuliinihoito nostaa.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Virologian tutkimuspyyntö.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 5 vrk jääkaappilämpötilassa. Pitempiaikainen säilytys (3 kk) pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Elektrokemiluminometria (ECLIA).

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Vasta-aineiden ollessa positiiviset potilas on sairastanut B-hepatiitin aikaisemmin, sairastaa sitä parhaillaan tai on saanut gammaglobuliinia. Rokote ei nosta HBcAb-tasoa.

Virhelähteet

Korkea-annoksista biotiinihoitoa (yli 5 mg/vrk) saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen. Tällöin edellisestä lääkkeenotosta tulee olla kulunut 8 tuntia ennen näytteenottoa.