Johdanto
Tutkimus sisältää osatutkimukset: S -hCG-B-V ja S -PAPP-A.
Sikiön 21-trisomian riskin arviointi perustuu seulonnassa äidin seerumin PAPP-A:n ja vapaan hCG:n pitoisuuksiin alkuraskaudessa. STM:n suosituksen mukaisesti verinäyte tulee ottaa viikoilla 10 – 12 (9+0 – 11+6).
Verinäytteen voi vain poikkeustapauksissa ottaa aikaisintaan raskausviikolla 9 +0 ja viimeistään 12+6, tällöin tulokseen liitetään huomautus suositusrajan ylittämisestä
Näiden aikojen ullkopuoella otetun verinäytteiden tulosta ei voida ollenkaan käyttää riskilaskennassa.
Riskin arvioinnissa otetaan pitoisuusmääritysten tulosten ja raskauden keston lisäksi huomioon äidin ikä, paino ja muita taustatietoja sekä ultraääniseulonnassa mitattu sikiön niskaturvotuksen paksuus.
HUOM. Tutkimus 9648 S -Tr1Horm ja 4548 S -Tr1Seul sisältävät ainoastaan PAPP-A:n ja vapaan hCG:n (hCG-B-V) pitoisuusmääritykset. Riskin laskemiseen tarvittava ultraäänitutkimus tulee pyytäjän järjestää itse.
Näyteastia
Seerumigeeliputki 5 ml
Näyte
1 ml seerumia. Sitraatti-, hepariini- ja EDTA-plasma eivät sovellu näytteeksi.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Seerumi säilyy jääkaappilämpötilassa 6 vrk, pitempiaikainen säilytys ja lähettäminen pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa- muutoin kylmälähetys.
Huom! Mikäli kuljetus tapahtuu erittäin lämpimässä, esim kesällä, näyte tulee lähettää kylmälähetyksenä sillä hCG-B-V pitoisuus nousee lämmön vaikutuksesta nopeasti.
Menetelmä
Immunofluorometrinen
Tekotiheys
Arkipäivisin
Tulos valmiina
Viikon kuluessa (1-2 arkipäivän kuluttua näytteen saapumisesta immunologian laboratorioon)
Virhelähteet
Tärkeintä on ajoittaa näytteenotto oikeaan ajankohtaan raskautta.
Lisätiedot
Osatutkimusta S -hCG-B-V käytetään vain sikiön seurantaan alkuraskauden aikana yhdessä S -PAPPA tutkimuksen kanssa. Menetelmän herkkyys ei sovellu miesten hormonitason mittaukseen
Tutkimuksessa määritetään normaalisti vain PAPP-A:n ja vapaan hCG:n (hCG-B-V) pitoisuudet. Lopullinen riskinlaskenta tehdään hoitoyksiköissä pitoisuusmittausten ja ultraäänitutkimuksen yhdistettyjen tulosten perusteella.