Tulosta

Tutkimus:
SIKIÖN KEHITYSHÄIRIÖIDEN SEULONTA, 1. TRIMESTERI

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
29.1.2024

9648 • S -Tr1Horm

Johdanto

Tutkimus sisältää osatutkimukset: S -hCG-B-V ja S -PAPP-A.

Sikiön 21-trisomian riskin arviointi perustuu seulonnassa äidin seerumin PAPP-A:n ja vapaan hCG:n pitoisuuksiin alkuraskaudessa.  STM:n suosituksen mukaisesti  verinäyte tulee ottaa viikoilla 10 – 12 (9+0 – 11+6).  
Verinäytteen voi vain poikkeustapauksissa ottaa aikaisintaan raskausviikolla 9 +0  ja viimeistään 12+6, tällöin tulokseen liitetään huomautus suositusrajan ylittämisestä 
Näiden aikojen ullkopuoella otetun verinäytteiden tulosta ei voida ollenkaan käyttää riskilaskennassa.  

Riskin arvioinnissa otetaan pitoisuusmääritysten tulosten ja raskauden keston lisäksi huomioon äidin ikä, paino ja muita taustatietoja  sekä ultraääniseulonnassa mitattu sikiön niskaturvotuksen paksuus.

HUOM. Tutkimus 9648 S -Tr1Horm sisältää ainoastaan PAPP-A:n ja vapaan hCG:n (hCG-B-V) pitoisuusmääritykset. Riskin laskemiseen tarvittava ultraäänitutkimus tulee pyytäjän järjestää itse.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Sitraatti-, hepariini- ja EDTA-plasma eivät sovellu näytteeksi.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi säilyy jääkaappilämpötilassa 6 vrk, pitempiaikainen säilytys ja lähettäminen pakastettuna. Näyte voidaan  lähettää  huoneenlämmössä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa- muutoin kylmälähetys.

Huom! Mikäli kuljetus tapahtuu erittäin lämpimässä, esim kesällä, näyte tulee lähettää kylmälähetyksenä sillä hCG-B-V pitoisuus nousee lämmön vaikutuksesta nopeasti.

Menetelmä

Immunofluorometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulos valmiina

Viikon kuluessa (1-2 arkipäivän kuluttua näytteen saapumisesta immunologian laboratorioon)

Virhelähteet

Tärkeintä on ajoittaa näytteenotto oikeaan ajankohtaan raskautta.

Lisätiedot

Osatutkimusta S -hCG-B-V käytetään vain sikiön seurantaan alkuraskauden aikana yhdessä S -PAPPA tutkimuksen kanssa. Menetelmän herkkyys ei sovellu miesten hormonitason mittaukseen

Tutkimuksessa määritetään normaalisti vain PAPP-A:n ja vapaan hCG:n (hCG-B-V) pitoisuudet. Lopullinen riskinlaskenta tehdään hoitoyksiköissä pitoisuusmittausten ja ultraäänitutkimuksen yhdistettyjen tulosten perusteella.

Lisämääre

Sisältää tutkimukset S -hCG-B-V ja S -PAPP-A