Tulosta

Tutkimus:
HUMAN HERPESVIRUS 6, NUKLEIINIHAPPO

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
20.9.2021

6136 • -HHV6Nh

Johdanto

Selkäydinnestenäytteestä tehtävä nukleiinihapon osoitus on ensisijainen menetelmä keskushermoston herpesvirus 6 (HHV-6) -infektion osoittamiseksi. HHV-6-PCR soveltuu myös luuydinnäytteiden tutkimiseen, esimerkiksi  immuunipuutteisten potilaiden infektiotapausten  selvittelyssä. Verinäytteistä tehdyn HHV-6-DNA-määrityksen  kliininen merkitys on vaikeasti arvioitavissa.

Indikaatiot

Elinsiirto- ja kantasolusiirtopotilaiden virusmäärän monitorointi verestä. Voidaan käyttää myös muiden immunosuppressiopotilaiden ja vauvarokon ja sen komplikaatioiden HHV-6 diagnostiikassa ja seurannassa.

Komplisoituneet ja residivoivat kuumekouristukset, erityisesti lasten keskushermostoinfektiot, joita epäillään HHV-6:n aiheuttamiksi sekä lasten ja immunosuppressiopotilaiden infektiot. 

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml

Tehdaspuhdasputki

Näyte

Näytteeksi käy seerumi, veri, selkäydinneste, koepala jne. Näytteenotossa on erityisesti varottava kontaminaatiota johtuen menetelmän herkkyydestä. Siksi näytettä otettaessa on käytettävä suojusta (maskia) kasvoilla ja kertakäyttöhansikkaita.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa max. 3 vrk. Lähetys jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Nukleiinihappomonistus (PCR)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa

Tulkinta

Tuloksen kopioluku on viitteellinen.