Tulosta

Tutkimus:
TYREOGLOBULIINI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
12.4.2024

2828 • S -Tygl

Pyyntö generoi tutkimuksen 2829 S -TyglAb

6376 • -Tygl

Näytemuoto ilmoitetaan pyyntövaiheessa, pyyntö generoi tutkimuksen 6453 -TyglAb

Johdanto

Tyreoglobuliini on kilpirauhassolujen erittämä glykoproteiini, joka osallistuu kilpirauhashormonien (tyroksiini ja trijodityroniini) synteesiin ja toimii samalla niiden varastomuotona. Noin 75 % kilpirauhasen sisältämästä kolloidiproteiinista on tyreoglobuliinia. Sen synteesiä säätelee TSH, jodin puute sekä kilpirauhasta stimuloivat vasta-aineet. Normaalisti kilpirauhasesta pääsee jonkin verran tyreoglobuliinia verenkiertoon ja sitä havaitaan pieniä määriä seerumissa myös terveillä henkilöillä, joilla ei ole kilpirauhassairauksia.

Kohonnut kystanesteen tai ONB-näytteen huuhteluliuoksen Tygl-pitoisuus viittaa erilaistuneen kilpirauhassyövän metastasointiin. Määritystä käytetään yhdessä metastaasisuspektista imusolmukkeesta tehdyn solututkimuksen ja seerumin tyreoglobuliinitasojen kanssa, mikä lisää diagnostista osuvuutta.

Indikaatiot

S -Tygl: erilaistuneen kilpirauhassyövän hoidon seuranta.

-Tygl: erilaistuneen kilpirauhassyövän metastaasien diagnostiikka kystanesteestä tai ONB-näytteen huuhteluliuoksesta.PDF::SIVUNVAIHTO

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimusta 6376 -Tygl tilattaessa näytemuoto (kystaneste tai huuhteluliuos) tulee ilmoittaa pyyntövaiheessa ja suosituksena on määrittää samanaikaisesti 2828 S -Tygl.

6376 -Tygl ei ole sähköisesti tilattava tutkimus Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Näyteastia

S -Tygl: seerumigeeliputki 5/4 ml

-Tygl: geelitön seerumiputki tai tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

S -Tygl: 1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

-Tygl: 0.5 ml kystanestettä tai ONB-näytteen huuhteluliuosta (0.5 ml steriili keittosuola).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

S -Tygl: Näyte toimitetaan laboratorioon huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa viikon ajan, pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

-Tygl: Näyte toimitetaan laboratorioon huoneenlämmössä, jos se on perillä saman päivän aikana. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan (-20°C).

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Alle viikon kuluessa.

Viiteväli

S -Tygl: alle 77 µg/l

 -Tygl: tulos on positiivinen, jos kystanesteessä tai huuhtelunesteessä todetaan mitattavissa oleva määrä tyreoglobuliinia.

Tulkinta

Tyreoglobuliinipitoisuus kohoaa useissa kilpirauhasen sairauksissa, kuten Basedowin taudissa, Hashimoton tyreoidiitissa sekä kilpirauhasen adenoomissa ja karsinoomissa. Ohimenevää pitoisuuden kohoamista todetaan lisäksi kilpirauhasleikkauksen, ohutneulabiopsian ja radiojodihoidon jälkeen. Synnynnäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa S -Tygl on matala.

Tyreoglobuliinin pääasiallinen kliininen käyttö on erilaistuneen kilpirauhassyövän (papillaarinen, follikulaarinen) seuranta. Kilpirauhasen totaalipoiston ja radiojodiablaation jälkeen Tygl-pitoisuus laskee muutamassa viikossa alle menetelmän herkkyysrajan (0,1 µg/l). Seurannan aikana kohoava S -Tygl herättää epäilyn taudin uusiutumisesta.

Positiivinen kystanesteen tai neulanäytteen huuhteluliuoksen Tygl-pitoisuus on viite kilpirauhassyövän metastasoinnista. Mikäli -Tygl on matala ja -TyglAb korkea, tarvitaan tulosten tulkintaan tieto seerumin Tygl- ja TyglAb-tasoista. Suosituksena on määrittää aina samanaikaisesti sekä 6376 -Tygl että 2828 S -Tygl. Menetelmää ei ole validoitu muille näytemuodoille kuin seerumille.PDF::SIVUNVAIHTO

Virhelähteet

S -Tygl: tyreoglobuliinivasta-aineet (S -TyglAb) häiritsevät määritystä. Mikäli näyte sisältää vasta-aineita yli 40 IU/ml, saadaan virheellisen matalia Tygl-pitoisuuksia. S -TyglAb tehdään tutkimuksen yhteydessä ilman erillistä pyyntöä.

-Tygl: määritystä häiritseviä tyreoglobuliinivasta-aineita saatetaan joskus todeta myös kystaneste- tai huuhteluliuosnäytteissä. Vasta-ainemääritys -TyglAb tehdään tutkimuksen yhteydessä ilman erillistä pyyntöä.