Tulosta

Tutkimus:
BEETA-2-MIKROGLOBULIINI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
20.5.2021

1171 • S -B2Miglo

Johdanto

Beeta-2-mikroglobuliini on pienimolekyylinen (11.8 kD) proteiini, joka verenkierrosta suodattuu glomerulusten läpi ja hakeutuu tubulussoluihin, joissa se hydrolysoituu. Vain pieni määrä beeta-2-mikroglobuliinista pääsee virtsaan, kun glomerulusten toiminta on normaalia.

Indikaatiot

Seerumin beeta-2-mikroglobuliinimääritystä käytetään kasvainmerkkiaineena erilaisten pahanlaatuisten lymfoproliferatiivisten kasvainten diagnostiikassa, hoidon seurannassa ja ennusteen arvioinnissa. Tutkimuksella arvioidaan myös tulehdustilojen aktiivisuutta.

Virtsamäärityksissä käytetään tubulusvaurion herkkänä mittarina alfa-1-mikroglobuliinia, joka beeta-2-mikroglobuliinia stabiilimpana proteiinina soveltuu tähän paremmin.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy neljä päivää jääkaappilämpötilassa. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Tutkimus tehdään arkipäivisin ma-pe.

Viiteväli

0.8 – 2.2 mg/l

Tulkinta

Seerumin beeta-2-mikroglobuliini nousee epäspesifisesti moniin maligniteetteihin liittyen (erit. Hodgkinin ja non-Hodgkinin lymfooma, krooninen lymfaattinen leukemia, myelooma ja plasmasytooma). Kohonneita seerumipitoisuuksia esiintyy myös tulehdustaudeissa sekä munuaisten vajaatoiminnassa glomerulusfunktion huonontuessa.