Tulosta

Tutkimus:
FOLLIKKELIA STIMULOIVA HORMONI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
8.1.2018

1422 • S -FSH

Johdanto

Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on aivolisäkkeen etulohkon tuottama hormoni. FSH säätelee naisella follikkelin kehitystä yhdessä estradiolin kanssa ja miehellä spermatogeneesia. Estrogeenit estävät FSH:n vapautumista. Aivolisäkkeen FSH-eritys vaihtelee iän mukana ja kuukautiskierron eri vaiheissa.

Indikaatiot

Naisilla kuukautiskierron häiriöiden, infertiliteetin, virilismin ja hirsutismin syiden selvittely. Menopaussin osoittaminen. Miehillä infertiliteetin, hypogonadismin ja gynekomastian syiden selvittely. Hypotalamuksen ja hypofyysin sairaudet. Testis- ja lisämunuaistuumorit. Lapsilla poikkeavasti ajoittuneen puberteetin selvittely.

Potilaan esivalmistelu

Näyte on suositeltavaa ottaa klo 8 – 9 välillä.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Näyte säilyy geeliputkessa vuorokauden jääkaappilämpötilassa ja eroteltuna viikon, jolloin lähetys kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmällä on WHO 2nd IRP 78/549 jäljitettävyys.

Tulos valmiina

Tehdään päivittäin.

Viiteväli

Naisilla pitoisuus vaihtelee kuukautiskierron aikana (kuva). Menetelmävalmistajan viitevälit:

follikkelivaihe 3.5 – 12.5 U/l
ovulaatiovaihe 4.7 – 21.5 U/l
luteaalivaihe 1.7 – 7.7 U/l
postmenopaussi   26.0 – 135 U/l

Miehet: 1.5 – 12.4 U/l

Lapset: Ensimmäisen ikävuoden jälkeen ennen puberteettia (myös munasarjojen tai kivesten primaarisessa vajaatoiminnassa) FSH-pitoisuudet ovat yleensä hyvin matalia.

follikkeli_stimuloiva_hormoni

Tulkinta

FSH-pitoisuudet ovat kohonneet munasarjojen vajaatoiminnan yhteydessä ja menopaussin jälkeen. Amenorreassa alhaiset arvot viittaavat hypotalamus-aivolisäketason häiriöön. Kivesten primaarissa vajaatoiminnassa FSH on korkea.