Tulosta

Tutkimus:
LUTEINISOIVA HORMONI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
30.1.2018

2265 • S -LH

Johdanto

Aivolisäkkeen etulohkon LH-tuotanto on hypotalaamisen LRH:n säätelyn alainen. Naisilla LH yhdessä FSH:n kanssa säätelee ovulaatiotapahtumaa, minkä jälkeen LH stimuloi keltarauhasen kehittymistä ja hormonisynteesiä. Ovulaatioajankohtana LH-tuotto lisääntyy voimakkaasti, ja seerumin LH-pitoisuus kohoaa perustasosta 3 – 10 -kertaiseksi. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuret. Miehillä LH stimuloi kivesten androgeenituottoa. LH:n erittyminen tapahtuu sysäyksittäin, mistä johtuen seerumin pitoisuuksissa voidaan todeta huomattavia tasoeroja saman päivänkin aikana. Pulsoiva eritys vähentää yksittäisen määritysarvon luotettavuutta.

Indikaatiot

LH-määrityksiä käytetään yhdessä FSH-määritysten kanssa kuukautiskiertohäiriöiden selvittelyssä, ovulaation ajoittumista ja hedelmättömyyttä koskevissa tutkimuksissa sekä hypotalamus-hypofyysihäiriöiden selvittelyssä. LH-määritystä käytetään sekä pojilla että tytöillä puberteettikehityksen häiriöiden tutkimiseen.

Potilaan esivalmistelu

Näyte on suositeltavaa ottaa klo 8 – 10 välillä.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Näyte säilyy geeliputkessa vuorokauden jääkaappilämpötilassa ja eroteltuna viikon, jolloin lähetys kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmällä on WHO 2nd IS 80/552 jäljitettävyys.

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

Naiset  
follikkelivaihe 2.4 – 12.6 U/l
huippu 14.0 – 96 U/l
luteaalivaihe 1.0 – 11.4 U/l
postmenopaussi 7.7 – 59 U/l
   
Miehet 1.7 – 8.6  U/l
Lapset, ennen puberteettia      alle 0.5 U/l

Tulkinta

Ensimmäisen ikävuoden jälkeen seerumin LH-pitoisuudet ovat matalia puberteettikehityksen alkamiseen saakka.

Primaariseen hypogonadismiin, jossa steroidihormonien tuotto on alentunut, liittyy korkea seerumin LH-pitoisuus. Munasarjojen hormonit ja miehillä kivesten tuottama testosteroni estävät LH-eritystä.